Gonartroza

0
224

Gonartroza predstavlja artrozu kolenog zgloba. Artroza je degenerativna promena zglobne hrskavice, koja zatim uzrokuje promene i na ostalim delovima zgloba (zglobna čaura, kost), a pre ili posle se karakteriše bolom i oštećenom funkcijom zgloba.
Uzrok nastanka
Uprkos intenzivnim istraživanjima, uzrok nastanka degenerativnih bolesti zglobova još uvek je nedovoljno poznat. Proces starenja tkiva, mnogi spoljašnji faktori, poremećaji hormonske ravnoteže i nasledna predispozicija, predstavljaju faktore odgovorne za nastanak artroza. Zavisno od uzroka nastanka degenerativnih bolesti zglobova, razlikujemo primarne i sekundarne artroze. Kod primarnih artoza, uz normalno opterećenje, postoji “slabost” hrskavice nepoznatog porekla. Kod sekundarnih artroza, uz normalnu hrskavicu postoji preopterećenje, a može biti posledica povrede, urođene anomalije zglobova, metaboličkih i endokrinih bolesti, upala itd.
Klinička slika
Najčešća lokalizacija artroze je u zglobu kolena. U početku razvoja ove artroze glavni simptom je bol pri određenom aktivnostima (penjanje uz i silaženje niz stepenice), kao i kratkotrajna ukočenost pri prvim pokretima posle mirovanja. U tom periodu jedini pozitivan klinički znak mogu biti krepitacije pri pasivnim pokretima. Tek kasnije javlja se ograničenje u obimu pokreta, tvrdo zadebljanje zgloba i eventualno nestabilnost kolena zbog slabljenja kvadricepsa i olabavljenja tetiva. To je razlog naglog „klecanja“ i „otkazivanja“ kolena. Kasnije zbog većeg opterećenja medijalnoig dela kolena, često se javlja varus deformacija zgloba ( O noge), što doprinosi daljem bržem oštećenju svih struktura i nestabilnosti i labavosti zgloba.
Dijagnoza
Osim na osnovu simptoma, bolest možemo dijagnostikovati i na temelju rendgenografije. Karakteristične radiološke promene na zahvaćenim zglobovima potvrđuju dijagnozu, ali valja napomenuti kako radiološke promene nisu uvek u korelaciji s kliničkim simptomima. U izuzetno retkim slučajevima u dijagnostici se možemo koristiti i drugim radiološkim pretragama (CT, NMR).
Lečenje
Nažalost, promene na hrskavicama i kostima su ireverzibilne (nepopravljive). Lečenje se sastoji u smanjenju bolnosti i mišićnog spazma, poboljšanju funkcije, sprečavanju kontraktura i osposobljavanju za aktivnosti dnevnog života.
Lečenje može biti:
lekovima – analgetici, antireumatici, antiflogistici, miotonolitici
fizikalna terapija – hidroterapija (omogućava pokrete u zglobu sa smanjenim opterećenjem), kineziterapija (rasteretne vežbe i potom jačanje mišića stabilizatora zgloba) i elektroterapija (uglavnom analgetska)
hirurško lečenje (palijativni, kauzalni, artroplastike, artrodeze i eksperimentalni pokušaji zamene ili regeneracije hrskavice).
Izvor:Stetoskop.info

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.