Aleksija

0
268

aleksijaAleksija spada u neurološki poremećaj nemogućnosti čitanja ili razumevanja pisanih reči.Leva moždana polovina  (analitička) je zadužena za čitanje i pisanje.Kod  aleksije zbog kašnjenja razvoja leve polovine, preuzima desna i primarno vrši funkciju vizuelnog i auditivnog tipa, sa teškoćama analize reči, to je objašnjenje kod aleksičara za misle na neverbalan ili vizuelan način.Uzrok može biti i oštećenje vizuelnog-asocijativne pojave na zadnjem delu mozga, ili posledica traume šloga.
Klinička slika:aleksija može da se javi u detinjstvu, ali se primeti prilikom savladavanja čitanja i pisanja.Ta deca ne znaju da pročitaju reči ponekad samo slova do slova.Ne mogu spajati slova, niti mogu razumeti značaj pročitane reči.
Kod odraslih nakon bolesti od aleksija postoje još sećanje na pisanjei čitanje, jezične funkcije su očuvane.Reči kod njih stvaraju  teškoću kada ih sami čitaju.
Dijagnoza:danas pomoću raznih testova  se može testirati.Potražiti mišljenja logopeda i defektologa.
Lečenje:sprovodi se posebno za svaku osobu individualno.Postoji spacifičan program, na osnovu procene logopeda, jezično, govorni tretman je temeljan sa ugradjenim vežbama za
podsticanje nerazvijene veštine i sposobnosti preko  vidnih, slušnih, pamćenih, podataka.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.