Plazmocitom

0
267

plazmocitomZloćudne (maligne) bolesti
Definicija
Zloćudna prekomjerna proliferacija plazma stanica većinom u koštanoj srži, ali i u drugim organskim sustavima naziva se multipli mijelom, a tumorske stanice multiplog mijeloma mogu stvoriti solitarne tumorske mase koje se nazivaju plazmocitomi.
Klinička slika
Najčešći simptom je bol u kostima. Nastaju litičke lezije (oštećenja zbog razgradnje) kostiju, a bez stvaranja nove kosti. Mogu se razviti patološke frakture (prijelomi), a oštećeni kralješci mogu stvarati pritisak kralješnične moždine. U 25% slučajeva ove bolesti prva tegoba može biti infekcija, te ponavljane infekcije, a može biti prisutna i smanjena razina gamaglobulina.
Povećana je razina kalcija, što je povezano sa štetnim učinkom na bubrege i može dovesti do zatajenja bubrega. Javljaju se također umor, glavobolja i smetnje vida, a mogu nastati i oštećenja živaca. Od hematoloških poremećaja (poremećaj krvi) u 80% slučajeva prisutna je anemija, a mogući su i poremećaji zgrušavanja krvi.
Dijagnostička obrada
Za postavljanje dijagnoze bitan je trijas simptoma; plazmocitom koštane srži, litičke lezije kostiju, te prisustvo M komponente bjelančevina u urinu ili serumu. Od laboratorijskih pretraga potrebno je učiniti kompletnu krvnu sliku, broj trombocita, aspiraciju i biopsiju koštane srži, ispitivanje urina i seruma kako bi se otkrilo prisustvo M komponente, te kalcij, kreatinin i viskoznost u serumu
Liječenje / Prognoza
Smatra se kako izlječenje u mijelomu nije moguće, pa se liječenje mora prilagoditi svakom pojedinom slučaju. U većini slučajeva potrebno je liječenje kroz neodređeni vremenski period. Standardno liječenje sastoji se od pulsne terapije alkilirajućim lijekom ( L-fenilalanin mustard, ciklofosfamid ili klorambucil) i prednizon (kortikosteroid).
Reakcija na terapiju prosuđuje se prema poboljšanju simptoma, te smanjenju M komponente u serumu. Trajanje početnog tretmana nije određeno, no obično je 1-2 godine, a moraju se odgovarajuće liječiti i komplikacije. Prognoza ovisi o stadiju bolesti i odgovoru na terapiju.
Izvor:prirucnikbolesti.blogger.ba

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.