Hiperhidroza

0
246

HiperhidrozaKožne i spolne bolesti
Definicija
Hiperhidroza je stanje prekomjernog znojenja koje nastaje uslijed poremećenog rada žlijezda znojnica. Može biti dodatni otežavajući čimbenik u različitim kožnim bolestima (gljivične i gnojne infekcije i kontaktni dermatitis).

Klinička slika / Dijagnoza
Poremećaj žlijezda s unutarnjim izlučivanjem (endokrina disfunkcija) kao što je npr. hipertireoza (pojačano izlučivanje štitne žlijezde) ili poremećaji CNSa (središnjeg živčanog sustava) mogu uzrokovati generaliziranu hiperhidrozu koja je često udružena s vrućicom.

Lokalizirana hiperhidroza obično se javlja u zdravih osoba u području dlanova, tabana, ispod pazuha, u preponama ili upalnim regijama, a može biti psihogenog porijekla. Zahvaćena koža je ružičaste do plavobijele boje, a u težim slučajevima se na koži, osobito stopalima, mogu pojaviti maceracije, fisure i ljuštenja. Bromhidroza je stanje u kojem koža uz to ima i neugodan miris kao rezultat razgradnje znoja i mrtvih stanica kože uzrokovane djelovanjem bakterija i gljivica.

Liječenje
Generalizirana hiperhidroza izliječit će se zapravo terapijom osnovne bolesti koja je u podlozi ovog poremećaja. Sustavni antikolinergici (lijekovi koji utječu na smanjeno izlučivanje žlijezda znojnica) djeluju samo privremeno, a mogu imati problematične nuspojave kao što su suha usta, nejasan vid, poteškoće pri mokrenju.
Lokalizirana hiperhidroza liječi se primjenom aluminijevog klorida dva puta tjedno, noću, okluzijom na suhu kožu pazuha, tabana ili dlanova. Ukoliko ova terapija ne pomogne može se eventualno pristupiti kirurškom rješavanju – odstranjivanjem koncentriranih skupina žlijezda u području pazuha.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.