Kleptomanija

0
389

KleptomanijaKleptomanija je poremećaj koji se vidja kod dobro stojećih ljudi, koji nemaju zadovoljenu potrebu za uzbudjenjem na adekvatan način.Za taj poremećaj razlozi mogu biti višestruki:
nedostatak topline u detinjstvu, pokriven bogatstvom, čežnja za nekim pohvalama kao uspeh, učenje, lepota itd. Izgubljen odnos roditelj-dete, seksualno nezadovoljstvo, uvučenost i nepoverenje u samog sebe.
Klinička slika manifestuje se u poremećaju kontrole nagona. Radi se o nesposobnosti suzdržavanja za izvodjenje neke opasne radnje, za duge i za samu osobu, doživi zadovoljstvo nakon što izvodi.Interesantno je to što oni bez vrednosne stvari kradu, koji im nisu ni potrebni.Pre kradje imaju uzbudjenje osećaj napetosti a za vreme kradje im se javlja zadovoljstvo i olakšanje.Kleptomani su svesni svog stanja, pa posle kradje osete neku krivicu pa čak i zapadnu u depresiju.Kleptomani ne planiraju  kradju u tom trenutku i ne razmišljaju o opasnostima-već kako bi zadovoljili svoj nagon.Kleptomanija je vid posebnog poremećaja, može biti kao klinička slika drugih poremećaja.
Lečenje sa sprovodi psihoterapijom motivacijom za kontrolisanje nagona uvede se terapija ponašanja kognitivno-bihevioralna terapija.Ako se pojavi depresija treba lečiti antidepresivnim lekovima.Izlečenje je moguće, ali je potrebna sem psihoterapije i pomoć od okoline-intimni krug ljudi koji znaju za taj poremećaj.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.