Kongenitalne malformacije respiratornog sistema

0
353

Radi se o anomalijama respiratornog sistema koji vitalno ugrožavaju život deteta zato što u grudnom košu nalaze se dosta vitalnih organa (srce, pluća, veliki krvni sudovi).Od anomalija su zančajne aplazija i hipoplazija pluća, kongenitalna cistična bolest pluća zatim kongenitalne dijafragmalne kile.
Bronhijalna cista smeštena u medijastinumu, u području glavnih bronha.Kod novorodjenčadi je retka pojava, velike ciste kompresijom okolnih struktura ili rupturom zatim razvojem pneumotoraksa mogu vitalno ugroziti dete.
Kongenitalna cistična bolest pluća je ukupan naziv za brohijalne ciste, lobarni emfizem, ciste pluća koji su urodjeni.
Intralobarna sekvestracija je urodjena malformacija gde se embrionalno plućno tkivo snabdeva krvlju iz sistemskih arterija.Tu dolaze do izražaja i druge malformacije osim hipoplazije pluća.
Kongenitalna adenomatoidna malformacija pluća tu se radi o plućnom tkivu koji je patološko promenjeno, uredno komunicira sa traheobronhijalnim stablom i ima urednu cirkulaciju.Posledica postane ventilni mehanizam u bronhu i dovodi do naglog porasta ciste.To može da dovede do pojave pneumotoraksa ili do infekcije i tako nastane apsces pluća.
Lečenje je samo hirurško sastoji se u otklanjanju patološkog procesa.
Dijafragmalna kila može se reći da je dijafragmalna kila u početku neonatološki problem.Zahteva stabilizaciju opšteg stanja i negu deteta i tek onda hiruršku intervenciju.Potrebno je reponirati trbušne organe i uraditi plastiku defekta.Urodjene hernije odlikuju se:dispnejom, cijanozom i dekstrokardijom (desno lokalizovano srce).Kod dijafragmalne kile trbušni organi  ispune grudni koš i dovodi do insuficijencije respiratornog sistema.
Kongenitalni lobarni emfizem zbog mehaničkog razloga kada ne dolazi do potrebne ventilacije, nastane poremećaj ventilacije u većim delovima pluća.Često zahteva hitu hiruršku intervenciju, radi se hitna lobektomija.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.