Hemoragijske bolesti novorodjenčadi

0
666

To je bolest novorodjenčeta, koji može da se javi izmedju drugog i petog dana života naročito kod nedonešene dece pojačana naklonost krvarenju.Nastalo krvarenje teško se zaustavlja  u mnogim slučajevima je uzrok krvarenju je produžno vreme koagulacije i nedostatak protrombina.Osim toga ponekad postoji  nedostatak drugih faktora koagulacije kao faktor IX. tj.
Antihemofilni globulin  B, a vreme krvarenja, broj trombocita i vreme retrakcije su normalne vrednosti.
Nedostatak protrombina je uglavnom posledica nedostatka vitamina K.Izvesnu ulogu igra i nezrelost jetre, usled čega je sinteza protrombina usporena.Do nedostatka vitamina K dolazi usled toga što creva još nisu prvog dana života naseljena bakterijskom florom, koja je izvor njegovog stvaranja.Krvarenja usled nedostatka protrombina mogu da nastanu u mnogim organima, u onima čije je tkivo oštećeno za vreme porodjaja.Pre uvodjenja profilaktičkog davanja vitamina K, dosta često je dolazilo do krvarenja u mozgu, pupku, koži, crevima
(melaena neonatorum), kao i do supkapsularnog krvarenja u jetri i u nadbubrežnoj žlezdi.Kod melene neonatorum  se nije našla denaturisana krv u tamnomrko obojenoj stolici.To nam omogućava da utvrdimo da li krv potiče od majke  ili od deteta.Melaena spuria nastaje, ukoliko je dete gutalo krv za vreme rodjenja, ili je sisalo krv iz ragade na dojci majke.Na taj način može da proguta mnogo krvi što dovodi do hematemeze i melene.Pomoću Aptovog testa može da se utvrdi da li krv potiče od majke ili od deteta.
Krvarenje usled hipoprotrombinemije kod dece je vrlo retko, ako se za vreme radjanja daje se vitamin K intramuskularno.Davanje K vitamina naročito se preporučuje nezreloj deci i deci posle teškog porodjaja.Majkama  se može isto dati vitamin K 10 mg. poslednjih dana pred porodjaj.Posle datih 2-8 mg. K vitamina kod deteta, sa smanjenom količinom protrombina-protrombisko vreme dostiže normalnu vrednost.Posle uzimanja hrane crevna flora se razvija nakon 3-4 dana kasnije sadržina protrombina se normalizuje i naklonost krvarenju se gubi.Postoje još oblici hemoragijske bolesti novorodjenčadi, koji ne reaguju na vitamin K npr. deca rodjena  u asfiksiji usled povećane fragilnosti krvnih kapilara.Ta deca naginju plućnom i moždanom krvarenju.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.