Bebina prirodna ishrana

0
429

dojenje2DOJENJE

Majčino mleko je potpuna hrana, koja je dovoljna da podmiri za hranom odojče bar u prvim mesecima. Pravilno hranjena majka ima dovoljno mleka za svoju bebu sa svim ptrebama,sastojcima osim vitamina A+D i gvoždja.U naknadu zato priroda je odredila,da odojče ovaj vitamin dobija izlaganjem sunčanim zracima a gvoždje dopunjuje iz rezervi koje je dobilo za vreme fetalnog života.

Ni jedno majčino mleko nije slabo  ni vodeno  Naime znamo da donekle po sastavu može biti promenljiv u pogledu sadržaja lipida i vitamina.Majčino mleko je najbolje za bebu i po svom sastavu nezamenljiv.

Prvorotkama se mleko pojavljuje 2-3 dan posle porodjaja. Bebe koje samo sisaju imaju manje probleme.

Znači dojenje to jest prirodna ishrana je ishrana majčinim mlekom i savršena hrana za bebu i ima sve potrebne hranljive satojke. STERILNA JE, LEKOVITA, UKUSNA I BESPLATNA.

Odojče koje se doji dobija zagrejano mleko na optimalnu temperaturu 37 C.Velika većina žena može da doji, ali na žalost postoje mnogi običaji koji ugožavaju dojenje,naprimer razdvajanje majke i bebe posle porodjaja,zakasneli prvi podoj,smanjivanje i učestalost podoja.Odvajanje bebe od dojke,pre nego što se zasitio.Dodavanje nekih dodatnih obroka ili veštačko mleko.Davanje obične vode, čaja izmedju obroka.Upotreba štitnika za bradavice ili čak upotreba lekova u toku porodjaja mogu da uspavljuju bebu.

POSTUPCI KOJI OMOGUĆAVAJU PRAVILNO DOJENJE

-Prvi podoj posle rodjenja pola do sat vremena.
-Blizak telesni kontakt izmedju majke i deteta.
-Pravilan položaj za dojenje.
-Dozvoliti bebi, da spontano prestane da sisa.
-Dojenje bez flašica, cucla ili neke druge hrane.
-Pružati majci razumevanje,dati joj emocionalnu podršku i ohrabrivanje.
-Uvesti kod bebe jedan ritam kada spava i kada sisa.
Beba treba da sisa najmanje do 6 meseci,uobičajen podoj do 9 meseci uz prhranjivanje.Poželjno je da sisa do godinu dana.Svaki početak je težak.Svi ovi «poslovi»-oko bebe postaće Vam za kratko vreme rutinski i obavljaćete ih lako sa zadovoljstvom.»Uživajte u sakom trenutku koji provodite sa bebom,jer ona brzo raste i brzo se menja».Vaša beba će vam ispuniti ceo dan,nikad Vam neće biti dosadno.Kako beba raste sve kraće spava danju, a duže noću.Intenzivnije sisa i želi da je neko sa njom.
Skrećem Vam pažnju da ćete čuti od priljatelja,roditelja, u raznim knjigama,časopisima o jednoj istoj stvari potpuno raličito mišljenje i različite savete.
Zato Vam predlažem,da se bavite detetom, posmatrajte volite svoje dete,vidite i ocenite kako reaguje na raličite stvari, pa na taj način se oslonite na Vaše instinkte.
Zato želim dragi mladi roditelji da Vam pomognem sa mojim savetima,znanjem pisano iz naljbolje namere da olakšam život vama i budućnost Vašem detetu!
Važno je da znate kada majka doji zabranjeno je pušenje i konzumiranje alkoholna pića ( jer sprečava lučenje mleka). Izbegavati crnu kafu, coca-colu jer razdražuje bebu i ne piti gazirana pića.
Paziti na ishranu majke,ne jesti hranu koje nadimaju pasulj,grašak, kupus itd. Beba će imati grčeve u stomaku. Majka koja doji treba da se odmara ili noću ili danju zavisi od bebe. Korisne su svakidašnje šetnje na svežem vazduhu. Umeren rad-domaći rad ne utiče na sekreciju mleka.Težak naporan posao iscrpi doljiju i dolazi do opadanja, gubitka laktacije.Nega dojki je osnovni uslov za uspešnu laktaciju.Svakodnevno treba prati sapunom i toplom vodom. Posle podoja dojku treba isprazniti, iscediti da bi se stvorilo novo-sveže mleko,  to
uraditi samo kada su dojke posle podoja još uvek pune,nabrekle, bolne. Manuelnim ekspresijom smanjiti pritisak i time se bolje održava laktacija.
Jedite raznovrsnu hranu i mešovito sa kombinacijom nekih vrednih vitamina.Uzimajte puno tečnosti oko 3 litara dnevno.
Preko dana bebu budite na 2-3 sata. Ako je telesna težina uredu noću pustite da odspava i 4 sata.
Beba će sama posle 6. nedelje da izbaci noćni podoj, ali ako se i dalje budi umesto sisanja dajte prokuvanu vodicu. Budite istrajni,  jer od Vas zavisi dali će i dalje noću sisati. Pre svakog podoja beba se prepovija, očistite bradavicu sa rastvorom sodabikarbone. U 100 ml. hladne vode se doda 1 kafena kašika sodabikarbone, to se prokuva i kda se ohladi koristite spolja za pranje bradavica. Tako ćete sprečiti takozvani mlečac-Soor u ustima detata. Beba se doji prvo na jednu dojku 15 minuta pa na drugu isto toliko.Ukoliko se desi da beba neće da pusti bradavicu na kratko zapušite nosić. Posle podoja iz jedne dojke beba treba da podrigne, i da nastavi sa drugom dojkom. Može da se desi da zaspi na dojku zato treba buditi štipkanjem, blagim golicanjem. Aktivan podoj u prvom mesecu traje vremenski 30 min. Kada se beba ojača brže će vući pa je dovoljno oko 20 min.Ne treba pustiti da zbog lenjosti bebe dugo sisa,  jer jako ovlaži bradavicu,  pa pukne i stvaraju se ragade.

NAJČEŠĆI PROBLEMI U VEZI SA DOJENJEM I REŠENJA

PROBLEMI:

Dojka može da bude prepunjena, topla, teška. Kod neadekvatnog sisanja, dovodi do zapušenosti mlečnog kanala. Prvim danima može se pojaviti blagi bol u bradavicama. Ako dolazi do oštećenja bradavica je bolna, ispucana. Može da dodje do mastitisa, dojka se upali, postane bolna, crvena, majka dobija i temperaturu, jedno loše opšte stanje.

ZNACI I SIMPTOMI:

Dojka je uvećana, zategnuta, bolna, sjajna, osetljiva. Bradavica je tvrda i ravna. Zatim crvena i krvari. Dojka je vruća. Majka je malaksala ima glavobolju, ubrzan puls i ako se ne leči prelazi u apsces.

REŠENJA:

Obe dojke treba često prazniti. Izmedju podoja stavljati hladne obloge i izmlazati dojku. Kontrolisati da li odojče pravilno sisa i guta mleko.

Po završetku podoja opet staviti hladne obloge.

Pravilan položaj odojčeta. Ne treba ograničavati podoj. Pre podoja tople obloge na dojku.Zbog bolova dati analgetike kratke kure Paracetamola. Započeti podoj sa dojkom koja manje boli. Ukoliko oštećeno mesto jako boli i krvari, tu dojku treba poštedeti nekoliko dana, za svo vreme prazniti i nastaviti dojenje iz druge dojke. Posle svakog podoja ručno izmlazati mleko.  ODMARATI SE .
Posle podoja bebu lagano podignete da progutani vazduh izlazi znači da podrigne. Bebu nikada nemojte ljuljati, jer će da povraća. Posle podrigivanja bebu spustite u svoj krevet i stavite na bok, nikako ne na ledja, jer može da zagrcne –aspirira-povrati ili udahne mleko. Ako malo bljucka ne brinite, ali ako baš jako povraća u mlazu obratite se lekaru.Ukoliko beba povrati obrok, obrišite je i nadojite ponovo, ako beba želi.
Svaka majka treba da zna da produkciju mleka stimuliše hormon Prolaktin, a s’ druge strane stimuliše sisanjem beba. Što više beba sisa više se stvara mleko. Beba mora da pritisne svojim ustima mlečne sinuse iza bradavica. Ovaj pritisak je moguć, ako je beba pravilno postavljena na dojku kada sisa. Već za vreme trudnoće se dojka prilagodjava. Bradavica se zakreće na gore, da bi olakšala dojenje,a cela dojka se sprema za dojenje.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.