Nepravilno sisanje

0
357

Kod nepravilnog sisanja,beba je gladna i postoji refleks sisanja ali beba žvaće samo bradavicu,jezikom vrši pritisak samo na vrh bradavice.Usne i desni pritiskaju bradavicu umesto areole.Usne su uvrnute unutra.
Rezultat takvog sisanja je nemir od strane deteta, razdražljiva,ostaje gladna,odbija da sisa.Od strane majke možemo posmatrati zapušenje mlečnih kanala, samim tim i produkcija mleka je smanjena.Bradavica bude natečena i bolna zatim ispucana.
Svaku majku ubedjujem da doji svoju bebu, da ne proverava da li je mleko vodeno-plavkasto-vodnjikavo.Od svega je najvažnije da ga ima dovoljno.Majka može da proceni ali ima dovoljno mleka pogotovu
-ako beba izgleda zdrava-
-ako je budna samo 3-4 sata-
-ako je aktivna,živahna-
-ako sisa pravilno,i ima 6-7 obroka dnevno-
-ako joj je stolica zlatno žuta-
Nekoliko reči bih rekla o dotoku mleka što može biti odložen ili sprečen.U nekim situacijama što majka može da doživi, to je strah,stres,iscrpljenost,bol,zbunjenost itd.Kada je refleks isticanja mleka sprečen beba ne dobija ni malo mleka,čak i kada ispravno sisa. Tada beba bude frustriran i odbija da sisa. Majci treba objasniti,da ojača refleks isticanja mleka. Sa majkom treba lepo razgovarati, smiriti obratiti puno pažnje, i objasniti da masira dojku, tako što će početi od vrha i da pritiska prema grudnom košu, da prstima pravi lagane kružne pokrete, da kružno masira dojku deo po deo prema areoli.
-da trlja lagano dojku prema bradavici
-da masira bradavicu izmedju palca i kažiprsta,
-da stavi tople obloge na dojke,
-da se istušira toplom vodom pre dojenja, zbog masaže.
Piti dosta tečnosti već sam i napomenula 3 litra dnevno. Žedj je normalna pojava kod svake majke koje doje.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.