Čuvanje majčinog mleka

0
1015

Majčino mleko može da se čuva u sterilnoj zatvorenoj posudi na temperaturi od 18-20 C i to 24 sati. Ako se stavi u frižider na temperaturi 4-5 C oko 72 sati. Može i da se zamrzne na -18 do –20 C čuva se čak i do 4 meseca. Zato treba naučiti svaku mladu majku, da u slučaju nestanka mleka može svoje mleko, da sačuva u neko vreme.(može biti u pitanju bolest majke, odsustvo itd.)
Majčino mleko može se samo koristiti, ako je ispravno čuvano odnosno hladjeno. Hladno mleko se podgreva u toploj vodi a može i da se prokuva radi sigurnosti.
OBROCI U TOKU DANA
U prvoj godini života Vašem odojčetu je neophodno majčino mleko. Činom dojenja se uspostavlja bliski kontakt detata sa majkom, što je značajan za njegov psihički razvoj. Svakom novorodjenom detetu treba, omogućiti da isključivo sisa prvih šest meseci, uz dodatka A+D3 i C-vitamin, vode ,čaj da bi se do kraja prve godine uz podoje dodavala se i druga hrana. Ranije se smatralo da razmak izmedju podoja, treba da je strogoutvrđenim vremenskim razmacima.
Danas i stručnjaci polemišu, po nekima beba se doji kad kod zaplače,a neki su drugačijeg mišljenja. Zdravo i na vreme rodjeno novorodjenče obično ogladi posle 2-3 sata
Ovakav razmak sasvim je razuman. Za ovo vreme prethodno posisano mleko se svari, proizvodi se novo i majka ima malo vremena da se odmori.
Odojče krajem prvog meseca dnevno posisa oko 600 ml. mleka. U drugom mesecu već intenzivnije sisa do 800 ml. Krajem četvrtog meseca oko 1000 ml. a od šest meseci do godinu dana varira od 1200-1400 ml.
Važno je da Vam napominjem da zdrava beba sisa sedam puta na dan. Posle mesec dana 6-7 puta dnevno, od četiri meseca 4-5 puta dnevno, u šestom mesecu 3-4 puta dnevno, a od 7,8,9, mesecu 3 podoja na dan ili adaptirano mleko, ili čak kravlje mleko uz dodavanja jedan obrok povrća sa mesom,(2-3 supene kašike),
2-3 puta nedeljno naizmenično sa žumancetom, sveže voće , kašica ili sok 100 ml. dnevno.
U početku dva puta po 50 ml. U 10,11,12 mesecu beba ima dva podoja, što će do kraja godine zameniti kravljim mlekom, uz jedan obrok mlečna kašica, sveže voće-povrće-sok-meso i žumance.Mlečna kašica može biti sa keksom, grizom, piškotom i daje se čista neprokuvana voda.
POSEBNE SITUACIJE
Desi se da umesto jedne bebe radjaju se dvoje ili čak troje. Većina žena su u stanju da proizvode dovoljno mleka, čak i više bez korišćenja zamena za majčino mleko.U ovim slučajevima majka treba da pronadje najbolji put, kako da organizuje dojenje svoje dece.Tu je neophodna pomoć cele porodice. Majka može na više načina da podoji bebe. Prvo podoji jedno, pa onda drugu bebu. Dok može istovremeno, da doji iz obeju dojke. Ja bih nabrajala ostale posebne situacije a to je Carski rez, što otežava dojenje, jer je majka pod uticajem narkotika. Često se dešava da se mleko kasnije pojavi nego obično.
Zecija usta i rascep nepca su malformacije i sa takvim komplikacijama puno beba mogu sisati.
Uspravni položaj, pri dojenju je najbolji u svakim situacijama. Majčine emocionalne reakcije na rodjenju takve bebe, mogu uticati na dojenje. Majka treba da stavi prst na rascep usne kad beba sisa. Beba sa rascepom u nepcu mora da se hrani na cevčicu ili pomoću posebne dugačke cucle.
Prevremeno rodjene bebe i bebe sa nedovoljnom težinom treba da se hrane pre nego što počnu sisati.Često su suviše slabe,da bi pravilno sisale. Majci zato treba objasniti, da je njeno mleko prilagodjeno potrebama njene bebe ida pokuša dojiti što pre i češće. Dojke treba da izmlaza jer je beba slaba,da bi održalaprodukciju mleka.
To izmlazano mleko treba dati pa makar i nekoliko kapi,ili može se hraniti i pipetom.
Žutica isto loše deluje na dojenje. Najčešća je fiziološka žutica i počinje od 2-4 dana života, povlači se bez problema. Obično nastaje zbog nezrelosti creva i jetre.
Dojenje treba forsirati, beba može biti pospana, tada mleko treba izmlazati i davati kašičicom ili pipetom.
Ako beba stalno spava, voma slaba, jako požuti, slabo sisa ne treba čekati sa bebom već nositi na pregled kod pedijatra.
ODBIJANJE BEBE OD DOJKE
Prirodna ishrana treba da traje minimalno šest meseci, optimalno devet meseci a najidealnije dvanaest meseci. Beba se postepeno odbija od dojke, to znači da uz podoj uzima i nemlečnu hranu. Poželjno je ukidati po jedan podoj nedeljno i zamenuti drugim obrokom što odgovara bebinom uzrastu.
Najpre se ukida podnevni podoj posle dnevni a na kraju jutarnji. Nikako ne treba prekinuti podoj odjednom i omah preći na normalnu ishranu. Beba je na dvovrsnoj ishrani kada se pored majčinog hrani se i kravljim mlekom. Možemo dohranjivati i veštačkim mlekom nakon podoja (kašičicom da ne bi se odvikla od sisanja).
BEBA UVEK PRVO SISA IZ OBE DOJKE, tek onda joj ponudite pripremljeno mleko. Beba može biti na veštačkoj ishrani kada iz raznih razloga ne sisa. Razlozi mogu biti sa bebine strane ili sa majčine strane.
Najbolje dati adaptirano mleko-industrijski proizvod, ili delimično adaptirano mleko, što treba pripremiti po uputstvu. Opšte ptavilo za pravljenje-spremanje takvog mleka je na 30 ml. prokuvane vode se doda jedna merica mlečnog praha.Voda treba da je mlaka i promućka se.
Kravlje mleko se slabo koristi u prvoj godini života. Daje se kada su roditelji bezpomoćni ne mogu bebi omogućiti finansijski industrijsko mleko.
Hranjenje preko cucle kroz flašicu se višestruko šteti. Ugrožava dojenje, stvarapojavu crevnih infekcija, proliva nadimanje, gutanje puno vazduha. Dovodi do nepravilnog razvoja vilice jer izostaje aktivnost odgovarajućih mišića. U šestom mesecu odojčeta podoj može da zameni i mlečni obrok ili nemlečna hrana:  voćni sok, kašica, žitarica. Od žitarica može se dati pirinač,  zobnih pahuljica, kukuruzni skrob i proizvodi od pšeničnog brašna, (keks,griz,piskota). Voćni sok-ili voćnu kašu ne treba sladiti. Povrće se pomerilo na uzrast od 7-8 meseci daje se raznovrsno povrće i to:krompir, šargarepa, paradajz, tikvica, karfiol, bundeva (žumance i meso).  U devetom mesecu možemo dati odojčetu spanać, kelj, rotkvice. Celo jaje se daje od 10 meseci a od mesa može se dati: pileće, teleće, govedje daje se pasirano, mleveno, seckano ili gnječen
DO ZNANJA RODITELJA
Smatram da je veoma važno da roditelji znaju neka pravila oko ishrane.
-Novu hranu uvedite pomalo i postepeno,
-Dajte samo jednu vrstu hrane u toku 3-4 dana,da se odojče navikne a i zbog eventualne alergije.
-Izbegavajte unos puno šećera i soli.
-Kako se povećava broj zuba hrana treba da je grublja, da beba nauči da žvaće.
-Izbegavajte suhomesnatu hranu.
-Umesto ručka ne mojte deci davati čipsa, smoki, paštetu, čokoladu itd.
-Izmedju obroka ponudite dete sa vodom naraočito je važno leti, ili kada ima povećanu temperaturu a posebno kada ima proliv zbog dehidtacije.
PRIPREMA VODE I ČAJEVA
U poslednje vreme se savetuje da se bebi u početku dajemo prokuvanu vodu sa šećerom.
Znači 100 ml.vode + 1ravna kafena kašika šećera se prokuva i ohladjeno, sobna temperatura se koristi.  Ne zasladiti medom zbog alergena. Beba od 6 nedelja može da uzima i čaj sa šećerom. Postoji čaj za bebe sa raznim reklamama. Obratite pažnju na sastav tog čaja, što ćete koristiti, da ne sadrži kima, aniza, komorače to su stvari za nadimanje. Čaj od kamilice se koristi spolja znači za kupanje bebe, kao oblogice ,za čišćenje očiju. Bebi ne treba dati da pije, jer često prouzrokuje proliv ili zastoj.
Ako beba dobro sisa pije mnogo manje vode ili čaja od beba koja se hrani veštački. Bebu možete ponuditi vodom izmedju dva podoja, u slučaju da štuca ili plače, i kad počne da se dohranjuje.
Beba se ne poji pre obroka .
Da bi majka bila sigurna da dete dovoljno sisa odmah posle podoja može da ponudi sa vodom. Ako bebi nedostaje mleko uzima vodu, to je znak, za dohranjivanje.
*Bebica kada pije vodu ne sme da leži na ledjima,  znači kao kad sisa poluležeći položaj.
*Cuclu treba proveriti da li je izbušena.
Dragi roditelji temperaturu vode, čaja u flašici ne proveravajte Vašim ustima. Na nadlaktici se proverava temperatura tečnosti.  Ne sme biti ni topla a ni hladna.Uvek treba da je sveže prokuvano. Prokuvana voda ne sme da stoji duže od 12 sati.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.