Novorodjenačka hipoglikemija

0
128

Novorodjenačka hipoglikemijaHipoglikemija je stanje kada potražnja za glukozom (šećerom) u krvi veća nego što su rezerve.Znači hipoglikemija je nizak šećer ili pad nivoa šećera u krvi.Može da se javi već nakon rodjenja samo treba na vreme primetiti.Razvoj bebinog mozga zavisi od nivoa glukoze u krvi.Nizak nivo šećera ometa moždane funkcije, ukoliko se to stanja ne stabilizuje na vreme, može izazvati oštećenje mozga.Nakon rodjenja kod svake bebe vadi se krv iz pete radi rutinske analize krvi.
Simptomatologija:
Kod novorodjenčeta sa niskim nivoom šećera u krvi javljaju se sledeći simptomi:predugo spavanje, odbijanje hrane (sisanje), nepravilno disanje, modra boja kože, drhtavica, letargičnost, suva koža.
Lečenje:
Podrazumeva brzo delujući izvor glukoze.Može biti sa mlečnom formulom ili davanje kašikicom glukozu sa vodom.Nivo glukoze treba pratiti svakodnevno.Hipoglikemija na rodjenju je uglavnom kratkotrajna, nivo šećera u krvi se reguliše za par dana.Majci je preporučljivo da što češće doji bebu jer tako dobija veću hranljivu materiju iz majčinog mleka.Ukoliko majka ne može da doji još nije krenulo mleko, treba uvesti mlečnu formolu.Svakako majci treba objasniti kontakt kože na kožu jer pomaže u očuvanju bebine temperature i podsticaja dojenja.
Rizične grupe beba:najveći rizik za bebu je kada majka dijabetičar, sasvim je sigurno da će beba dobiti hipoglikemiju na rodjenju.Takve bebe se češće prate nego ostale.
Ako je majka u toku trudnoće dobila gestacijski dijabetes ili ima prekomernu težinu postoji rizik kod bebe da se dijagnostifikuje hipoglikemija na rodjenju.Postoji rizik i kada je beba rodjena pre termina pre 37 nedelje, ili da je na rodjenju bila niska ili visoka porodjajna težina može biti izložen riziku kroz komplikovano rodjenje.
Kod kratkotrajne hipoglikemije ne ostaju posledice po zdravlju bebe jer se brzo rešava davanjem glukoze.
Prevencija:ne postoji opšte pravilo trudnica sa dijabetesom treba da uzima terapiju i da bude pod kontrolom dijabetologa, da ishrana bude pravilna i redovna fizička aktivnost.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.