Adaptacija bebe posle rodjenja

0
107

adaptacija bebe posle rođenjaAdaptacija (prilagodjavanje) na vanmaterični život je proces kroz koju prolazi svako ljudsko biće.Uspostavljaju se odredjene funkcije, koje do tada nisu postojale (disanje, varenje, regulacija temperature), kao i oni koji su postojali ali se moraju prilagoditi novim okolnostima (krvotok, izlučivanje).Za spoljnu adaptaciju  je potrebno neko vreme, nekoliko minuta ili sati zatim dani za pojedine metaboličke i imunološke funkcije.Da bi pluća prodisala treba da se odstrani tečnost koja do časa rodjenja ispunjavala disajne puteve, da bi se plućni mehurići trajno ispune vazduhom.Protok krvi kroz pluća povećava se 6-10 puta, a mozak preuzima svoju funkciju u disajnom centru.
Novorodjene bebe na vreme rodjene sa zrela pluća, moga da dišu bez napora.Kod prevremene rodjene dece plućna funkcija se teže uspostavlja često je potreban i stručni pomoć.Dešava se da novorodjenče prodiše pre vremena i udahne sadržaj iz porodjajnog kanala, plodovu vodu u koju je prethodno ispustilo stolicu.Tu postoji rizik za infekciju, i zahteva veću nadzor u prvim danima rodjenja.
Prekidom pupčanih krvnih sudova krvotok se menja kroz tzv.fetalne komunikacije kojima je krv zaobilazila pluća i uspostavlja se normalan krvotok.Kod urodjenih srčanih mana prilagodjavanje krvotoka može biti poremećen.Danas veliki broj tih poremećaja brzo i uspešno se rešava pomoću katetera bez otvorene operacije na srcu.
Novorodjenče se radja sa nezrelom bubrežnom funkcijom, zato ishrana treba da bude bar do 6 meseci uzrasta isključivo majčino mleko.Time se omogućava dozrevanje organa za varenje i izlučivanje.Zdrava beba polako dobija u telesnoj masi.
Digestivni sistem je sposoban da svari majčino mleko.Novorodjenačka žutica isto govori o pojavi nezrelosti jetre i još drugih faktora.
Novorodjenče se radja sa pasivnom prenetim antitelima majke, koja pruža zaštitu od infekcije oko 2-3 meseca.Do formiranja sopstvenih antitela je potrebno najmanje 6 meseci.
Do tog perioda od 3-6 meseci popunjava se antitelima koje sadrži majčino mleko.
Može se reći da u životu novorodjenčeta rizičan period je do ne zaraste pupčana rana, jer predstavlja ulazno mesto za mikrobe.Važna je nega pupčanog patrljka da što pre otpadne i pupak bude suv.
Nervni sistem i čula se najsporije prilagodjavaju.Novorodjenče oko 2 meseca uzrasta gubi pojedine primitivne reflekse.Nervni sistem se razvija tokom čitavog detinjstva.
Nakon 6 meseci uzrasta polagano se uvodi nemlečna hrana, ali dojenje treba da bude glavni jelovnik uz dodatka D vitamina.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.