Težina i visina novorodjenčeta

0
1512

Težina i visina novorodjenčetaTežina zrelog novorodjenčeta obično iznosi oko 3500 g. Za muško a 3300 g. za žensko novorodjenče.Najniža normalna težina je 2500 g.Još manja težina karakteriše nedonošče, odnosno nezrelo novorodjenče.Ali zato se javlja i težina iznad 4 kg. i više.
U prvim danima života novorodjenče, pokazuje izvestan gubitak telesne težine-fiziološki pad telesne težine.Uzroci ovog gubitka su:
-gubljenje vode mokraćom, stolicom i disanjem zatim nedovoljan unos hrane naročito tečnosti.Ovaj gubitak može da iznosi 5-10% od telesne težine, koju novorodjenče ima pri rodjenju  (150-300g.) , nekad dosta loše izgleda, glas mu je slab, promukao, zbog suvoće sluzokože.Nemirno je i plače ili je jako pospano.Težina polako se vraća od  petog dana a najkasnije krajem desetog dana dostiže vrednost koju je imalo pre rodjenju.
Fiziološki pad težine, se smatra fiziološkim, jer je važna dobra nega i znatno se može ublažiti te promene  čak i izbeći.Zato već od prvog dana treba novorodjenče pojiti sa prokuvanom zasladjenom vodom.
Visina tela
Iznosi prosečno 50 cm. Visina muškog novorodjenčeta je nešto veća od visine ženskog.Najmanja normalna visina iznosi 48 cm.Manje vrednosti  su karakteristične za nedonošče.Da li će težina i visina novorodjenčeta biti manja ili veća  zavisi od više faktora:
Pol prosečna težina i visina muškog novorodjenčeta je veća nego ženskog.
Rasa veće su dimenzije novorodjenčadi u zemljama  gde je prosečna visina stanovništva  većeg rasta.
Konstitucija roditelja naročito majke svakako ima bitan uticaj na dimenziju novorodjenčeta, uključujući i nasledni faktor.
Red rodjenja deteta ima izvestan značaj  u dimenziji kod prvog deteta, a manje značaja  kod sledećeg deteta.
Ishrana i način života majke za vreme trudnoće ima veliki uticaj na težinu i visinu novorodjenčeta.
Trajanje trudnoće od bitnih i najvažnijih faktora.Kad je dužina trudnoće manja od normalne, novorodjenče se radja  s obeležjima nedonoščeta.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.