Teškoće dojenju od strane deteta

0
491

Teškoće dojenju od strane detetaTeškoće pri dojenju koje nastaje od strane odojčeta, mogu da budu-lokalne i opšte prirode.U lokalne spadaju anomalije usta, i usne duplje, rasečena usna (zečja usta), rasečeno nepce (vučja čeljust) ili njihova zapaljenja, kijavica, zapaljenje usne i ždrela, makroglosija i mikroglosija i razna oboljenja respiratornog trakta.
Od teškoća opšte prirode dolazi u obzir: urodjena opšta telesna slabost (nedonošče) stečena slabost usled teških oboljenja, teško privikavanje na sisanje, sporost pri sisanju-lenjo sisanje, nespretno sisanje, dete koji odbija da sisa,dete koje prima samo jednu dojku, strah od dojke.
Urodjene anomalije usta mogu manje ili više da otežavaju dojenje što zavisi od njihove prirode i obima.Zečja usna je anomalija koja se sastoji u tome što je gornja usna rascepljena sa jedene ili obostrano.Obično postoji i pukotina odgovarajućeg dela gornje vilice.Kao posledica nastaje smetnja pri sisanju, jer dete nije u mogućnosti  da u usnoj duplji stvori negativan pritisak.Ishrana se mora obaviti sa pipetom, kašičicom, sondom manuelnom ekspresijom iz dojke.Ako se ovoj anomaliji još pridruži rascep mekog i tvrdog nepca onda nastaje  kombinovana anomalija koja se naziva vučja čeljust.Predstavlja apsloutnu prepreku dojenju.Odojče preko pukotine tvrdog nepca ima direktnu vezu s nosnom dupljom.Ishrana je još teža, obavlja se obazrivo jer mleko pri gutanju može da curi kroz nos.Potrebno je izvršiti operaciju ako je moguće što ranije svakako krajem prve godine života.
Zapaljenje usne duplje-Moniliaza
To je oboljenje sluzokože usne duplje koju izaziva naročita gljivica monilija albikans.Česta pojava kod novorodjenčadi i mladje odojčadi pogotovo kad je otpornost organizma smanjena.Bolest se poznaje po tačkastim lako uzdignutim beličastim naslagama.Pokrivaju manji ili veći deo sluzokožu čija okolina je crvenija nego obično.Ako se proširi izaziva smetnje pri dojenju.Ova bolest narodnim jezikom se zove mlečac.Od samog početka pojave treba suzbiti-lečiti kućna metoda je rastvor soda bikarbone. (100 g. prokuvane vode jedna kaf.kašika soda bb, stim rastvorom se izbriše usna šupljina deteta.Ako je naslaga proširena koristi se lokalno Nistatin 10-15 kapi.
Kijavica
Opstrukcija nosa usled kijavice je prepreka sisanju.To je jedno od najčešćih i najneprijatnih oboljenja organa za disanje.Kijavici su naročito sklona deca koji pripadaju eksdativno-limfne dijateze.Kijavicu terba razlikovati od nazebne kijavice, jer je to bolest za sebe.Treba razlikovati od drugih vrsta zapaljenja nosne sluzokože, koja su samo simptom neke osnovne bolesti.
Za kijavicu je karakteristično promena na sluzokožu usled zapaljenja jer se otekne i luči najpre tečan, sluzav,  sekret.Zbog malih dimenzija nosnih duplji lako dolazi do zapušenja (otok sluzokože i prisustvo sluzi), dolazi do ometanja  normalnog disanja kroz nos, koji je naročito važan za vreme sisanja.Zato je potrebno očistiti nosdrvo od sluzi ukapavati  ako je novorodjenče u pitanju 2-3 kapi fiziološkog rastvora.Ako je  odojče u pitanju od 3-4 meseca može da se ukapava 2-3 kapi  1% sol.Efedrin u jedno i u drugo nosdrvo.
Makroglosija
Uvek otežava podoj. Dete treba stavljati na dojku i svaki podoj dopuniti mlekom koje se dobija mehaničkim pražnjenjem dojke. Sam naziv govori i nosi sa sobom težinu ove anomalije.
Mikroglosija
Predstavlja ozbiljnu prepreku sisanju. Uvek treba pokušati sa podojom i posle dodavati mleko.
Teškoće dojenju od strane deteta, koja su opšte prirode  dolazi do izražaja ova pojava:
Dete koje lenjo sisa
Vidja se u prvim danima  nedeljama, po rodjenju najviše kod nedonoščeta  ili suviše naprednog  novorodjenčeta, koje je  uspavano zbog pretrpljene traume za vreme rodjenja.
Nije u pitanju nedostatak snage već je po sredi poremećen akt sisanja tj. mehanizam koji reguliše inervaciju tog akta.Dete primi bradavicu, napravi više pokreta sisanja pa prekine i zaspi na dojci.Ostavlja utisak da je zasićeno, posle karaćeg vremena ponovo se budi počne da sisa, pa prekida.Lečenje je jednostavno, bebu treba staviti na dojku kao da normalno sisa, svaki put podoj dopuniti mlekom koje se dobija mehaničkim pražnjenjem dojke.
Dete koje nespretno sisa
Nije redak slučaj, u pitanju je odstupanje od normalnog načina sisanja.Odojče se trudi dobro da sisa ali bez uspeha, umesto da uhvati bradavicu i uvuče duboko u usta, zagrize i žvaće i ne ume da drži u ustima nego ispušta.To je takozvano nevešto sisanje, posle ovih pokušaja  se uznemiri  i prekine podoj. U ovakvim slučajevima treba produžiti podoj i pomagati detetu da uvuče bradavicu što dublje u usta. Ishranu dopuniti majčinim mlekom koje se dobija manuelnom ekspresijom iz dojke.Podoje treba forsirati, dok odojče ne nauči da sisa.
Dete koje odbija da sisa
Ova pojava se vidja u petom ili šestom mesecu laktacije.Odojče koje je pre dobro sisao, sad odbija ili počne da sisa i prekida podoj, čim čuje i najmanji šum u sobi.Odvraća glavu, zanima ga okolina, prisutna lica.Ponaša se da je sito.Noću sisa bolje kad je mir i tišina.
Dete koje prima samo jednu dojku
U pitanju je odojče koje pristaje da pimi samo istu dojku, a drugu odbija. Ova pojava je posledica stvorene navike, a nekad i displazije bradavice ili ranijeg apscesa dojke.Obično dovodi  do funkcionalne asimetrije organa.Kao prva mera preporučuje se da svaki podoj počinje s one strane koju je odojče dotad odbijalo.Ako se naidje na otpor neiskorišćena dojka treba da se prazni manuelnim ekspresijom kako bi se sekrecija sa te strane povećala.
Strah od dojke
Izuzetno se retko dogadja, negde oko 3-4 meseca, kod neuropatske dece.Ranije su prihvatile dojku, i odjednom izražava bes, odvraća glavu, kao da se plaši dojke.Treba privremeno prekinuti dojenje.Dete hraniti mlekom koja se dobija mehaničkim pražnjenjem dojke, posle par dana vratiti bebu na dojku u zamračenoj sobi.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.