Duševna higijena odojčeta

0
290

3_Little_Duckies_ColourOsnovni uslov za duševnu higijenu odojčeta je stvaranje čvrste veze između majke i deteta.Svako prekidanje te veze ostavlja teške tragove u duševnom životu, budućeg odraslog čoveka.
Jedna od osnovnih grešaka u odgoju je navikavanje odojčeta na izvestan kruti dnevni red po svaku cenu.Treba odbaciti kruti princip dojenja, samo u određenim vremenskim razmacima.
Beba ako je gladna i pre vremena se javlja, treba nahraniti.To ne znači da čim plače, treba hraniti. Zato prethodno treba utvrditi uzrok, i ako je to zaista glad ne treba čekati za davanje obroka.  Treba vodi računa o dovoljnom odmoru odojčeta.Noćni podoj se ukida posle šest nedelja uzrasta, ako je beba dovoljno napredna.Neophodno je obezbediti u kući potreban mir bez suvišne galame. Velika je greška od strane roditelja, ako se odojčetu ne posvetimo dovoljno pažnje u vreme kada zahteva društvo, želi zabavu i igru.To predstavlja pozitivan doprinos njegovom daljem društvenom razvoju.Negativno utiče na dete, ako bez potrebe stvaramo loše navike.Ljuljamo dete u kolica, nosamo bez potrebe ili se pevajućim uspavljujemo.Odojče ne treba pre vremena prisilno navikavati na čistoću.Pogrešno je misao da već od šest meseci sedi na nonu i da tu vrši nuždu.Bebu ne treba poremetiti u psihofizičkom odgoju.
Važno je da se radujemo svom detetu, da volimo, puno pričamo, da ne slušamo razne babske priče da se strogo oslonimo na savete stručnog lica.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.