Bebine veštine

0
253

bebine-vestineNiko ne bi mogao da pomisli sa kakvim veštinama se bebe radjaju, evo ih nekoliko:
*Refleks traženja usnama  (ruting refleks), čim dotaknete obraz novorodjenčeta bradavicom ili cuclom onog trenutka beba ima nameru da sisa.Taj refleks se gubi za 3-4 meseca.
*Refleks sisanja čim se stavi bradavica, cucla, prst u usta novorodjenčeta stimuliše refleks sisanja.To su snažni pokreti i halapljivo gutanje.Neke bebe čak i za vreme intrauterinog života sisaju palac, i gutaju plodovu vodu.
*Refleks hvatanja novorodjenče nakon rodjenja ne može voljno otvoriti, stiskati šake.Ako slučajno dodirne neki predmet prstiće će čvrsto stisnuti.To traje do 3 meseca života.
*Refleks koračanja ako se beba postavi na sto u uspravnom položaju i stavite mu stopala na podlogu, videćete da izvodi pokrete nalik koračanju.Taj refleks nestaje do 3-4 nedelje života jer se težina tela uvećava, ali ne i gustina kostiju, pa nogice ne mogu da nose povećanu težinu.
*Refleks iznenadjenja (Moroov refleks) iznenadni pokret ili zvuk može bebu da uplaši ukrato će raširiti ruke i prstiće i ispružiti noge.To jasno pokazuje da pokreće ekstremitete na normalan način.Moroov refleks nestaje do 3 meseca uzrasta.
*Refleks plivanja novorodjenče u vodi pokreće ruke i noge i istovremeno zadržava dah.To je prirodni refleks preživljavanja, mada će progutati malo vode ali neće se udaviti.Taj refleks nestaje do 6 meseca života.
*Faringealni refleks (gag reflkeks) ako novorodjenče proguta previše mleka aktivira se faringealni refleks, blokira se grlo i višak mleka izbacuje jezikom.Taj refleks se zadržava i beba često koristi kada počinje da jede kašice, sve dok ne navikne na novu hranu.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.