Novosti iz bebine ishrane

0
506

novosti-iz-bebine-ishraneZa vreme trudnoće buduća mama počinje da se upoznaje sa ishranom bebe iz stručne literature od dojenja do prehrane sa nanjnovijim znanjem o namirnicama naročito oni koji mogu izazvati alergiju.Osnovno pravilo je da dojeno dete počinje prehranjivanje sa punih šest meseci, dok beba na adaptiranom mleku već može da se dohranjuje od navršenih pet meseci.

Pirinčana kaša je na prvom mestu.
U oba slučaja prvo što treba uvesti u bebi ishranu je pirinčana kaša.Neutralnog ukusa nije slana, niti je slatka, na ovaj načain beba će rado prihvatiti ostalu vrstu hrane.Samleveni pirinač treba dobro skuvati, naliti iscedjenom majčinom mlekom ili adaptiranom mlekom.To zavisi da li beba sisa ili je na mlečnoj-industrijskoj formuli.Napravi se kao kremasta masa i može beba da se posluži.Ranije su davali povrće jer je neutralnija od voća, tako se sprečavalo da beba ne navikne na sladak ukus.Naročito nije dobro pomešati jabuku, pa šargarepu zatim bananu.

Pravilna ishrana za bebu ide ovim redom:
Krompir, šargarepa, tikvica, kelj, karfiol, brokoli i kerelaba.Važno je napomenuti da se ove vrste hrane ne uvode od jednom.Nakon jedne vrste hrane treba sačekati bar dva dana dok se uvodi sledeće povrće i tako ide za redom.Ne treba sastaviti nikako dve ili tri vrste namirnice u istu kašicu zbog alergijske reakcije.Nakon dve nedelje treba početi sa uvodjenjem voća isto dati odvojeno u posebnim obrocima.

Po novom načinu ishrane prvo ide kruška pa jabuka.Pre se smatralo da je kruška teško za varenje.Po nalogu gastroenterologa kruška je najneutalnijeg ukusa od ostalog voća.Prvo se uvodi kruška zatim jabuka, banana, breskva, kajsija, šljiva.

Kada je beba probala sve povrće i voće to je negde oko 7-8 meseci, kada se uvodi i meso.Prvo se daje belo meso kratkih vlakana to su: pileće belo meso, zečije meso, posle teletina, govedina.Oko osam mesici uvodi se i riblje meso u malim količinama npr. tunjevina, losos, skuša.Zato što je bogata Omega3 masnim kiselinama, važan je za razvoj mozga (nekad su davali riblje meso nakon navršene godinu dana uzrasta zbog alergijskih reakcija).Ukoliko u porodičnoj anamnezi postoji alergija na ribu, zaista treba sačekati godinu dana.Kada beba napuni šest meseci može da se uvodi od trvrdog kovanog jajeta samo žumance jednom ili dva puta nedeljno početi u vrlo maloj količini osminu pa četvrtinu, polovinu i celu, bez belanceta jer on jak alergen i moguće da izazove alergiju.

-Zabranjeno:
Do godinu dana uzrasta odojčetu u ishranu ne treba uvoditi soli zbog opterećenja bubrega, zatim šećer jer izaziva karies, a med je jak alergen i može da izazove teško oboljenje kao klostridijum botulinum.
Meko kuvano jaje može da sadrži salmonelu, zatim mladi sir može biti opsan zbog listerioze.
Alergenima se smatra malina, kupina, jagoda, višnja, orah, kikiriki i plodovi mora.
Što se tiče kravljeg mleka do godinu dana uzrasta ne treba davati jer sadrži soli što opterećuje bubrege, laktozu-šećer koji može da napravi mikroragade u crevima, zatim alergiju zbog velikih molekula belančevina.
Od šest meseci uzrasta bebama  koji još sisaju mže se datvati namirnice sa glutenom, pšenica i ovas.Jer se smatra da majčino mleko sprečava glutensku enteropatiju.Ukoliko se pokaže alergija na gluten u ovom periodu više ga ne treba davati.

Ukoliko dodje do reakcije ovog redosleda ishrane što je napisano treba poštovati, da bi smo izbegli alergiju kod deteta.Ako ipak slučajno postoji dete treba odneti kod pedijatra.Alergija na hranu se manifestuje sa pojavom urtikarije-velikih crvenih kožnih promena zatim povraćanje ili proliv, otok ispod oka ili na očnom kapku, sa nadutim usnama.Obrok treba prkinuti i hitno se javiti bez čekanja kod pedijatra.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.