Kako da se igrate sa novorodjenčetom

0
242

Kako_da_se_igrate_sa_novorodjencetomIgra je zabavna i pravi način da se bebe i roditelji povežu. Ali sigurno se pitate kako možete da se igrate sa tako malom bebom?
Bebe od rođenja prate šta se događa oko njih i upijaju sve zvukove. Zato ih stalno milujte, pričajte im nežno, pevušite i često ponavljajte bebino ime. Pogledajte zanimljive igre i aktivnosti u kojima bebe uživaju:
I malene bebe vole igru, štoviše uživaju u njoj. Osim što je igra zabavna, ona je i način da se roditelj i dijete povežu. Kako se igrati s malom bebom? Donosimo savjete iz knjige Razvoj djece kroz igru autorice Anne Pulkkinen i nakladnika Mozaik knjiga!
Svaki dan u otprilike isto doba odvojite određeno vrijeme za igru s djetetom, tijekom kojeg ćete zaboraviti na svakodnevne obveze, poslove i probleme

Kako prepoznati želi li se beba igrati ili odmarati

Znanstvenici koji se bave istraživanjem ponašanja male djece, podijelili su dnevni ritam beba u nekoliko svjesnih stanja koja se stalno izmjenjuju, a koje roditelji mogu jednostavno prepoznati te na taj način iščitati iz djetetovog ponašanja želi li se igrati ili odmarati. 6 osnovnih stanja djetetova ponašanja:
U mirnom budnom stanju beba se gotovo ne miče, ali pozorno promatra što se događa. Bebine su oči širom otvorene. To mirno budno razdoblje dobro je za mirne igre u kojima dijete može pogledom slijediti majčino ili očevo lice ili neki predmet.
Aktivno budno stanje je najbolje vrijeme za igru. Dijete se često miče, glasa se i „šara“ pogledom. Sada je idealno vrijem za igre kretanja. Što je dijete starije, ta aktivna traje dulje. Važno je da dijete s vremenom nauči zabaviti se u toj fazi i samo.
Vikanjem dijete vam želi reći da je, na primjer, ili da se ne osjeća dobro. Dijete se obično u tom slučaju umiri ako ga podignete, naslonite na rame i milujete. Umiri li se dijete uz vas, ubrzo će prijeći u aktivno budno stanje, spremno promatrati okolinu i možda se poigrati.
Dijete je pospano prije odlaska na spavanje ili neposredno nakon buđenja. Djetetove oči u tom stanju djeluju gotovo posve nezainteresirano i pogled je često „staklakast“. Mnoge se bebe mršte i vjeđe su im teške. Pustite dijete da u tom stanju utone u san ili da se polako probudi.Razdoblje mirnog sna prepoznatljivo je po posve opuštenom licu. Bebine vjeđe su spuštene i mirne. U tom stanju beba se gotovo ne miče.

Priprema za igru s bebom

Za igru je najbolje dijete potpuno osloboditi odjeće, kako bi imalo punu slobodu kretanja
prostorija u kojoj ćete se igrati mora biti ugodno zagrijana, znači na otprilike 25 do 27 stupnjeva Celzijevih. Pazite da dijete ne bude na propuhu
na pod prostrite prekrivač ili veći ručnik
važno je da se spustite na djetetovu razinu, da sjednete ili legnete na pod
lagano se odjenite, na taj će način beba biti u stalnom dodiru s vašom kožom.

Nježna uvertira

Dok se igrate, nježno razgovarajte s djetetom, gledajte ga i milujte.Uvijek odaberite manji broj poticaja i ne zaboravite na kraće stanke, mirnije trenutke dijete može iskoristiti za stjecanje iskustava s raznim materijalima igri neka se priključe i starija braća i sestre (to je dobro sredstvo protiv ljubomore, jer će se uvjeriti kako ništa ne propuštaju). Također, dok se jedan roditelj igra s bebom, drugi roditelj se može posvetiti starijoj djeci i raditi s njima nešto što je primjereno njihovoj dobi.

Kako pronaći odgovarajuću igru

Koja bi mu se ogra mogla svidjeti? Pri odabiru odgovarajuće igre možete se voditi razvojnim stupnjem na kojem se dijete nalazi i zajedno s njim iskušati razne poticaje. Pokušajte intutivno osjetiti sviđa li se igra vašem djetetu i izvodi li dijete sve pokrete samostalno. Ako mu se ne sviđa, igru odmah prekinite. Razmjenite malo nježnosti s djetetom pa mu nakon nekog vremena ponovno ponudite istu ili neku drugu igru. Nakon nekog vremena redovite igre s djetetom, usvajanja raznolikih igara, postat ćete sigurni u odabir igre.

Djetetova omiljena igra

Uvijek se ravnajte prema razvojnom stupnju u kojem se dijete trenutačno nalazi, ne samo prema njegovoj stvarnoj dobi. Pozorno pormatrajte dijete, kako se osjeća u određenom trenutku. Mislite li da bi rado neku živahnu igru, punu pokreta ili je možda raspoloženije za nešto mirnije… Nakon nekog vremena znat ćete koje su igre djetetovi „favoriti“. Mnoga djeca vrlo brzo odaberu omiljene igre i uvijek ih iznova rado igraju.

Držite li pravilno bebu dok se s njom igrate?

Ponavljajte sve pokrete i igre što je moguće češće, pa će vaša beba ubrzo naučiti što pripada kojoj igri.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.