Prvi dani kod kuće sa bebom

0
629

Prvi-dani-kod-kuce-sa-bebomDraga Mama! Čim stignete kući sa bebom iz porodilišta čekaju Vas lepi trenuci i osećaj brige novog člana porodice, zatim privikavanje na novi životni ritam, o kome treba svakog trenutka brinuti.Na vreme donošena beba je sposobna da savlada fiziološke promene i da se prilagodjava spoljnom svetu, ali treba puno vremena da postepeno nauči predmete i okolinu.U prilagodjavanju bebe pomažu: njeni refleksi, čula, instinkt i prisustvo majke.
Novorodjenčetom se smatra dete u prvih četiri nedelja života, kada možda beba najviše plače.Najbolja beba plače oko jedan sat tokom dana.To je način komuniciranja što će majka vremenom naučiti različite vrste plačeva i razumeće značaj.Zaista treba vremena dok upoznate svoje dete, kao reaguje na neke stvari.Za pomoć evo nekoliko ideja zašto može novorodjenče da plače:
-Možda je gladna, tu se postavlja pitanje da li imate dovoljno mleka? Može biti žedna?
-Grčevi u stomaku, tada jako plače i skuplja nogice, izmasirajte stomačić sa nežnim pokretima oko pupka u pravcu kazaljke na satu.Utoplite sa toplom pelenom.Možete dati kapi protiv grčeva (simetikon) po nazivu leka je Espumisan kapi po potrebi.Grčevi se javljaju u prvih šest nedelja uzrasta zbog nezrelosti sistema za varenje.
-Ako je previše toplo ili hladno reaguje plačem na spoljnu sredinu.Beba nema još razvijen sistem termoregulacije, zato je poželjno obezbediti ugodan boravak, to znači da ne treba suviše otopljavati.Sobna temperatura treba da bude od 20-22 C stepeni.
-Novorodjenče  voli ljuljaškanje jer time se imitira pokreti, koji je imala u materici i s tim oseća udobnost.
-Možda je zapušen nosić, treba ga očistiti fiziološkim rastvorom uz pomoć aspiratora za nosić.
-Izlazak na svež vazduh u šetnju pomoći će da se opusti.
-Dodir kože je veoma važno uplakanoj bebi, ili držanje na majčinim grudima „gola koža na golu kožu“, stvara sigurnost, bliskost, bezbednost.Čuje otkucaj vašeg srca što je volela da sluša dok je bila u stomaku.
-Prijaće nežno ljuljaškanje ili lagana vožnja automobilom.Ne treba da tresete u naručju jer može da izazove povraćanje ili potres mozga.
-Beba plače kada je nestabilno poležena, treba da leži na boku jer lako može da se prevrne.Treba staviti polubočno, poduprevši ispod ledja peškir ili prekrivač da se ne izvrne ravno na ledja, zbog aspiracije je veoma bitna  (da ne usisa izbljucnuti sadržaj).
Majka treba da prati svaki bebin pokret, ponašanje, dojenje, plač, razdražljivost i ukoliko primeti da je beba bolesna treba potražiti savet pedijatra.
Šema normalo ponašanje novorodjenčeta:
Uglavnom beba treba da sisa i da spava.Ima svoj signal-plač koji daje vam do znanja kada joj nešto treba, ili nije u redu.Postoje nekoliko tipova ponašanja koji nisu znakovi bolesti već bezazleni refleksi nezrelosti nervnog sistema to su: drhtanje brade, kijanje, zevanje, neredovno disanje, štucanje, krivljenje donje usne, kočenje tela nakon buke, skupljanje nogice kod grčeva u stomaku, izraz smeha na licu kad spava to je znak zadovoljstva.
Otečenost grudi kod novorodjenčeta je normalna fiziološka pojava.To je posledica majčinih hormona koji su tokom trudnoće prošli kroz posteljicu.Ne treba dirati spontano prolazi.
Naslage na bebinom temenu tzv. temenjača, zbog dejstva majčinih hormona, koji se može ukloniti sa svakodnevnom dobrom negom (uljem za bebe), treba namazati 2X dnevno u toku dana, pri kupanju oprati i blago brisati mekom peškirom.
Beba se trza u snu, zbog nadražaja okoline usled slabosti-nezrelosti nervnog sistema primitivni refleksi su prisutni do šest meseci uzrasta.Za jake nadražaje iz okoline svetlost, zvuk, beba refleksno reaguje celim telom šireći i opružajući rukice i nogice, a može da se trese donja vilica ali zato nemate nikakvog razloga za brigu.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.