Saveti za bebu nekad i sad

0
272

saveti-za-bebu-nekad-i-sadKako se menjaju vremena tako se menjaju i saveti za dobro roditeljstvo.Postojalo je nekoliko pravila što su roditelji izuzetno poštovali, danas je to postala samo fikcija.Evo nekoliko takvih pravila:
*Bebu treba kupati svakog dana! ako dobro pogledamo činjenice, bebe se ne znoje kao odrasli, nemaju neprijatne mirise, pa ih ne morate kupati baš svakog dana.Današnja tehnologija omogućava obrisanje bebe sa vlažnim higijenskim maramicama namenjeno za bebe, zatim možete namazati bebinu kožu sa hidratantnom bebi kremom.
*Povišena temperatura kod bebe-trljanje alkoholom! bebina koža ne utrljava se sa alkoholom kao što su nekad radili.Bebina koža može da apsorbuje alkohol, temperatura se ne snižava na taj način, već može da se pojavi osip.
*Noćno menjanje pelena! nekad su koristili samo tetra pelene za prepovijanje bebe.To su pamučne tkanine što brzo upijaju mokraću, i dolazi u dodir sa bebinom kožom.Danas su pelene za jednokratnu upotrebu dobro upijajuće i bebina koža ostaje suva.
*Iskuvavanje flašica i cucla! prvi put kad ih izvadite iz pakovanja treba oprati i dobri iskuvati.Nakon korišćenja je dovoljno samo oprati kao sve ostale sudove.Bebe su više izložene raznim mikroorganizmima iz okoline, nego koji ostaju na flašicama.
*Kako treba beba da spava? u prošlosti su savetovali da bebe treba da spavaju na stomaku.  Današnja studija pokazuju negativnu stranu takvog spavanja jer postoji rizik od sindroma iznenadnog gušenja, zatim opterećenost na stomačić i mogućnost nastanka patološkog položaja nogice (budu iskrivljene).Najsigurniji položaj je staviti bebu na stranu ili da spava na ledjima.Beba treba da spava u istoj sobi sa roditeljima zbog posmatranja i radi sigurnosti.
*Bebu ne treba uzimati u ruke kada plače! to je zastarelo pravilo.Naročito u prva tri meseca su bebe željne majčine topline, sisanjem se umire, vole da su čiste i osećaju blizinu i majčin ljubav.
*Bebe spavaju u sobi koja je zamračena i tiha! tako su savetovali u prošlosti, da bebina soba treba je zamračena, bez zvuka kada spava.Današnje iskustvo pokazuje da je to stav navike od početka.Bebu treba naučiti da se u toj sobi gde spava, normalno teče dan sa svetlom  i da ne bude apsolutna tišina.
*Ishrana bebe po strogom ustaljenom rasporedu! ishrana treba da bude kada beba želi, kada je gladna to svaka majka može da oseti.Raspored ishrane nekad može negativno uticati na bebu, kada nije gladna radije bi spavala, ili se igrala.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.