Bronhijalna astma kod beba

0
268

bronhijalna_astma_kod_bebaAlergeni koji izazivaju astmu kod beba najčešće potiču iz hrane. Obično su to bjelančevine kravljeg mlijeka, koje čine osnovu svake mliječne formule.

Bronhijalna astma je hronična bolest školske djece, ali može da započne još u dojenačkom periodu. Manifestuje se ponavljanim napadima otežanog disanja usljed bronhoopstrukcije (suženja disajnih cijevi), zviždanjem, osjećajem stezanja u grudima i kašljem.

U osnovi bolesti je prekomjerna reaktivnost bronhija na alergijske, fizičke, hemijske, infektivne i druge nadražaje, što je posljedica njihove hronične upale. U prvim godinama života je teško razlikovati pojedinačne epizode opstruktivnog bronhitisa tokom akutnih virusnih infekcija od prave astme.

Postojanje atopijskih bolesti kod bliskih rođaka i ponavljani napadi bronhoopstrukcije, koji popuštaju pod terapijom bronhodilatatorima – navode na potrebu za ispitivanjem u pravcu astme. Ono je u dojenačkom uzrastu veoma ograničeno, zbog izostanka saradnje malog pacijenta i nereaktivnosti na kožne probe.

Na osnovu anamneze, kliničke slike i laboratorijskih rezultata, ljekar će da odbaci ili potvrdi dijagnozu astme. Napraviće plan liječenja, koji zavisi od toga da li se radi o lakom, umjerenom, ili teškom obliku bolesti. Roditelji treba da prođu kurs o njezi i liječenju astmatičnog djeteta, na kojem će im biti objašnjena priroda bolesti i mjere prevencije.

Kada su u pitanju bebe, alergeni češće potiču iz hrane. Obično su to bjelančevine kravljeg mlijeka, koje čine osnovu svake mliječne formule. Rjeđe su uzroci vezani za životnu sredinu. Provokativni faktor može da bude i virusna infekcija. Stoga je potrebno, u granicama mogućnosti, da se dijete zaštiti – prije svega, izbjegavanjem kontakta sa prehlađenim osobama i skraćivanjem boravka u zatvorenim prostorijama, naročito u jaslicama.

Liječenje se sprovodi udisanjem lijekova pomoću aparata inhalatora, a vrstu lijeka određuje ljekar. Ponekad su neophodne injekcije, a u najtežim slučajevima i bolničko liječenje u jedinici intenzivne njege.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.