Velike tajne malih ljudi

0
301

MxDobili ste novog člana porodice i našli ste se u čudu? Čini Vam se da Vaše novorođenče ne zna da radi ništa drugo osim da jede, spava i plače? Redovno prlja pelene, a Vi se svaki put iznova zabrinete jeste li dobar roditelj i jeste li svom mezimčetu pružili sve što mu je potrebno. I možda Vam se, u jednom trenutku, zaista učini logičnom činjenica da taj mali čovek jedino zna da spava, jede, puni pelene i plače, plače, plače….Ali, varate se. Iako Vaš mali mezimac ne zna da se smeje niti zna da Vas nazove imenom, njegova čula odlično funkcionišu. Kao mali sunđer, ono upija sve zvukove, slike i mirise koji ga okružuju. Teško je dokučiti šta sve taj mali čovek može da oseti u svojoj okolini. Međutim, samo posmatranje Vašeg mezimčeta i njegovih reakcija na dodir, zvuk ili svetlo jednako je uzbudljiv događaj kao i trenutak u kome Vaše mezimče pruži prvi samostalni korak. Pratiti njegov složeni sistem čula kako se budi, za mnoge od nas može biti najlepši doživljaj koji nosi reč „roditelj“. Zbog toga ćemo Vam otkriti velike tajne ovih malih ljudi kako bi Vam pomogli da pronađete harmoniju sa novim mezimčetom cele porodice.
Kada su Vam prijatelji spominjali reč „beba“, prva pomisao na nju bila je slatko bucmasto patuljče svilene kovrdžave kosice i rumenih obraza. Baš kao sa TV reklame za pampers pelene. Međutim, ovaj zamotiljak koji su Vam predali nakon porođaja nimalo ne liči na tu idiličnu sliku, zar ne? Velika glava nabijena u vrat, zgužvano lice i ogromne oči, kratke noge i široki torzo neodoljivo Vas podsećaju na Spilbergovog vanzemaljca. Ne brinite! Sve je to normalno i već za par nedelja Vaš mezimac izgledaće kao mali čovek sa ove planete. Glava novorođenčeta čini jednu četvrtinu ukupne dužine tela. Neke se bebe rode sa izduženom glavom, jer im je glavica malo duže bila u porođajnom kanalu. Takođe, ukoliko je porođajni prolaz bio tesan, glava novorođenčeta može biti donekle izobličena. To daje izgled kao da beba nosi kapicu što je u medicini poznato kao porođajni naduv. Takođe, beba može na glavi da ima modrice ili kefalhematome koji su posledica težeg porođaja, ali sve ove promene spontano nestaju nakon par nedelja ne ostavljajući nikakve posledice po Vaše mezimče. Koža novorođenčeta je tanka. Zbog krvnih sudova koji su odmah ispod nje, Vaša beba ima beloružičasti ton. Kada joj je toplo, krvni sudovi se šire i lako ih je uočiti jer se pojavljuju crvene fleke na koži Vašeg deteta. Odmah nakon porođaja primetićete da Vaša beba izgleda kao da na njoj ima neke kreme. To je srasti maz ili vernix caseosa koji štiti bebinu kožu dok pliva uamnionskoj tečnosti materice. Prisustvo vernixa caseosa na koži Vašeg mezimčeta znači da je ono stiglo na ovaj svet na vreme. Ponekad se mogu uočiti i dugačke dlake po celom telu Vašeg mezimčeta. Iako Vama one deluju grozno, razlog za brigu nemate. To su lanugo dlake koje su vidljive kod beba koje su rođene pre vremena. Ove prenatalne dlačice mogu se nalaziti na ramenima, leđima, čelu, obrazima, pa i na genitalijama vaše bebe. Ne paničite, jer će one same otpasti u prvim nedeljama bebinog života. Zbog sekrecije ženskih hormona iz posteljice neposredno pre rođenja, mnoge bebe mogu imati natečene grudi ili genitalije. Nekim devojčicama može se pojaviti mlečni sekret koji ponekad može da bude i krvav. Bez obzira na pol Vašeg deteta, takav iscedak može da se pojavi i iz nabreklih bebinih grudi. Bitno je da ne dirate i nikako ne pokušavate da “iscedite” taj sekret iz grudi Vašeg deteta! Ako imate bilo kakvu nedoumicu u vezi njega, obratite se svom pedijatru.
Ukoliko Vam se čini da su oči Vašeg deteta otečene, jedan od razloga za to može biti posledica neprijatnog puta prilikom dolaska na ovaj svet. Neki naučnici zastupaju drugi razlog otečenih očiju Vašeg mezimca. Po njima, ovi otoci se stvaraju kao štit očima koje pristižu iz mračnog sveta materice. Oni štite te okice koje se prvi put izlažu jakoj svetlosti porođajne sale. Sigurno je da Vas beba neće videti zbog tih otoka već iz razloga što njene oči još nisu spremne za jasno gledanje spoljašnjeg sveta. Vid novorođenčeta je savršeno podešen na upravo toliku preciznost da može da vidi ono što mu je najvažnije na svetu – lice mame i tate. Beba najbolje izoštrava sliku tačno na toj udaljenosti da jasno vidi lice roditelja u trenutku kada je držite na rukama. Teško zadržava fokus na udaljenim objektima, a pored Vašeg lica, svetlost i pokret su novorođenčetu najdraži objekti posmatranja. Možda ćete Vašu bebu uhvatiti čak i kako škilji. Nemojte se uplašiti, jer to je normalno. Očni mišići moraju još da ojačaju i sazru sledećih nekoliko meseci kako bi Vaša beba bila sposobna da gleda bez škiljenja. Takođe, beba lakše vidi kontrastne boje nego bliske nijanse. Zbog toga će joj crno-bele slike ili igračke duže okupirati pažnju nego one sa raznim bojama. Ona uživa u posmatranju sveta oko sebe. Zbog toga joj pružajte što više zanimljivih i novih prizora, ali nemojte preterivati. To je za malog čoveka vrlo zamoran posao.
Vaša materica je bila toplo i idealno okruženje za malog čoveka koji je sada pred Vama. Zbog toga je potrebno vreme da se Vaša beba prilagodi na slike, zvukove i senzacije koje je okružuju nakon dolaska na svet. Još uvek nećete moći da otkrijete mnogo od njenog karaktera, jer beba provodi većinu svog vremena u snu, u tihoj ili aktivnoj budnosti. Jedini način da Vaša beba komunicira sa vama je plač. To nemojte zaboraviti kada postanete toliko očajni da se upitate jeste li dobar roditelj. Kada je gladna – Vaša beba plače. Kada je mokra – Vaša beba plače. Kada je muče grčevi – Vaša beba plače. S obzirom na to da ste Vi ti čije je srce prvo slušala u Vašem stomaku, Vaš glas je često najlepša muzika za njene uši. Bitno je da shvatite da je Vaša beba počela da osluškuje svet još davno pre rođenja. Prvo je slušala široku paletu zvukova nastalih u maminom stomaku, a zatim do nje počinju da dopiru glasovi članova porodice. Kad se rodi, ti zvukovi odjednom postaju puno jasniji, pa će beba jedno vreme biti osetljiva na jake i iznenadne zvukove iz okoline. Međutim, primetićete da se beba često umiri kada čuje zvuk fena ili tihog usisivača. Razlog za to je prisustvo zvukova koji su vrlo slični onima kakve je slušala u Vašem stomaku. Takođe, posmatrajte kako beba reaguje na Vaš glas. Nežan glas mame ili tate najlepša su simfonija za bebine uši i ona vrlo brzo nauči da ti glasovi imaju veze s nežnošću, dodirom, toplinom i hranom. Zato ne paničite kada Vaša beba plače, jer je upravo Vaš smireni glas dovoljan da se beba oseti sigurno u svetu koji još ne poznaje. Dodir je takođe neverovatno važan za psihički i fizički razvoj Vašeg novorođenčeta. Dokazano je da dodir stimuliše rast bebe i smiruje njene čulne nadražaje. Takođe, pomoću čula dodira beba skuplja mnogo informacija o svetu. Iako u početku Vaše novorođenče u dodiru nalazi samo utehu nakon izlaska iz toplog i sigurnog stomaka u hladan i bučan svet, Vaš nežni dodir je ono što Vašoj bebi pomaže da se smiri i opusti. Svojim dodirom Vi ćete pomoći ovom malom čoveku da shvati da život nije baš tako strašan kako mu se činilo ispočetka.
Dakle, možda Vam se zaista učini logičnom činjenica da taj mali čovek jedino zna da spava, jede, puni pelene i plače, plače, plače….I možda Vas zamotuljak koji ste dobili u porodilištu zaista podseća na Spilbergovog vanzemaljca, daleko od onog idealnog deteta sa TV reklama. Ali, Vaše dete je najlepši mali čovek koga ste Vi doneli na ovaj svet i neophodno je da upoznate njegov tajanstveni svet u svakoj nedelji života kako bi živeli u harmoniji sa svojim mezimčetom i samim sobom. Posmatranje Vašeg mezimčeta i njegovih reakcija jednako je uzbudljiv događaj kao i onaj trenutak u kome će vas Vaše mezimče nazvati mamom ili tatom.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.