Nega prvih zubića

0
312

Nega_prvih_zubiaPo izbijanju prvih zubića počinje i njegovo pranje.Za početak je dovoljno očistiti ujutru i uveče, čistom gazom.Kada niknu prvi zubići gornji ili donji sekutići, oni se peru vlažnom gazom. Potrljaju se od desni prema donjoj ivici, te pokrete uraditi četiri do pet puta.Zubiće se mogu očistiti i posebnom četkicom za decu.Ukoliko se peru zubi vlažnom gazom, poželjno je masirati desni.Potrebno je bebicu upoznati sa četkicom za zube, kako bih nastala navika za pranje zuba.Kada niknu svi mlečni zubići najbolje je negovati četkicom s dužim vlaknima, uskom glavicom i drškom, zgodnom za držanje, da bi dete prvo moglo vežbati pranje zubića.
Zubna pasta za decu:
U drugoj godini života se već koristi zubna pasta za decu, koja sadrži fluor, jača zubnu gledj i sprečava stvaranje karijesa.Treba namazati zubnu pastu na vrh četkice, da dete ne bih moglo progutati.
Sačuvati zdrave zube:
*Dete kada napuni godinu dana piće  (voda, čaj, mleko ) umesto flašica, treba dati u čaši ili šoljici:
*U ishrani deteta koristiti što manje kiselog i slatkog ukusa.
*U ishrani deteta vrlo retko koristiti grickalice.
*Nikad nemojte lizati detetovu cuclu, pribor za jelo, da bi se sprečilo prenos bakterija, karijesa, u bebina usta.
Od pranja zuba u početku dok se dete ne navikne napravite ritual.Poslužite  se trikovima kada dete ne želi da otvori usta, zasmejavajte, pričajte neki interesantni dogadjaj pri tome brzo četkicom  istrljajte zubiće.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.