Pomozite bebi da podrigne

0
420

podrigivanjeZa bebu podrigivanje je normalno, neophodno i blagotvorno.Ono služi istiskivanje vazduha u želudcu, koji ometa varenje i doprinosi da se ne oseća dobro.Tog vazduha ima u većoj ili manjoj količini pogotovo ako je beba pre obroka plakalo, ili je za vreme obroka nervozno, ako se presisalo količina vazduha bit će time veća.Tom progutanom vazduhu eventualno mogu da se priključe i gasovi oslobođeni iz laktoze u majčinom mleku.Ako se dete vrati u krevetac, pre nego što se oslobodi svih tih mehurića, vazduha postoji opasnost da mu se poremeti san, ali i da podrigne u ležećem položaju.Ako se istovremeno sa vazduhom nađe i malo mleka, tečnost može da prođe u grkljan, zatim u bronhije i ako dete leži na leđima ozbiljno može da ugrozi disanje. Dešava se i to da beba treba da podrigne za vreme obroka.ona će prestati da jede, kriviće se, naprezaće se, uvijaće se.Očigledno je da joj nešto nedostaje.Čim podrigne, odmah će joj biti lakše i spremna je da nastavi sa jelom.Neke bebice nakon jela odmah podrignu, jednom ili više puta.Druge to ne rade ni posle pola sata a ponekad ni ne podrignu.
Ritual za svaku bebu
Da biste svojoj bebi omogućili da što pre izbaci vazduh nagomilan u želudcu, dragoceni će Vam biti nekoliko saveta, na vama je koju ćete primenjivati što će najbolje odgovarati vašoj bebi.
-Nekim bebama dovoljno je da im rukom nežno masirate stomačić pa podrignu.
-Najčešći meteod je položiti bebu u krilo lako je presaviti preko desnog lakta pa je lupkati po leđima.Neke bebe pored vazduha izbace i malo mleka, ali to nije strašno.
-Položite bebu preko ramena tako da joj  malo pritisnete stomačić i lako lupkajte po leđima.
-Drugi metod sastoji se u polaganju bebe potrbuške, na kolena pa laganom podizanju grudnog koša, čekajte da izađe vazduh.
Majka treba da otkrije najbolju metodu za podrigivanje svoje bebe.Kada je beba podrignula sad će mirno zaspati, ali još neko vreme držite u naručju, pričajte joj da bi njena sreća bila potpuna.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.