Zaštitne kreme nisu za bebe

0
256

sunanjeBebama uzrasta do šest mjeseci se nikada ne stavljaju kreme sa zaštitnim faktorom. One se štite na druge načine.
Kako bebu treba zaštiti kada se izvodi u šetnju?
Bebu treba obući u tanku pamučnu majicu i pantalonice. Na glavu joj obavezno staviti šeširić sa velikim obodom, ali i naočale, koje štite od UV zračenja. Na kolica treba zakačiti suncobran, tako da beba bude sve vrijeme u hladu. U šetnje je najbolje ići do 10 sati prije podne i poslije podne od 16 sati.
Kojim zaštitnim faktorom treba početi sa mazanjem bebe poslije šestog mjeseca?
Dojenčad stariju od šest mjeseci je potrebno mazati kremama sa zaštitnim faktorom, a oznaka na kremi treba da bude SPF 15 ili više, kao i da proizvod ima UVA filter. Krema se nanosi 20 minuta prije izlaska u šetnju, a ponovo se nanosi na svaka dva sata (ako je dijete i dalje izloženo UV zracima).
Na odmoru, postupak je isti. Važno je znati da dijete treba ponovo namazati kremom ako je bilo u vodi ili bazenčiću, iako nije prošlo dva sata. Uvijek nosite suncobran na plažu. Direktno izlaganje suncu nikome ne koristi, a kamoli bebi ili malom djetetu.
Da li kreme za sunčanje mogu da budu štetne?
Preparati za zaštitu od sunca mogu da budu štetni ako je dijete alergično na određeni preparat. Pri kupovini zaštitnih krema treba obratiti pažnju da ne sadrže sastojak PABA, jer su mnoga djeca osjetljiva na njega.
Kada koristite novu kremu, namažite malu površinu i pratite da se ne pojavi osip, crvenilo ili svrab u naredna 24 sata. Tek tada možete da koristite zaštitnu kremu, posebno onu koja je namijenjena bebama.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.