Čuvanje bebine namirnice

0
950

uvanje-bebine-namirniceČesto se roditelji zapitaju koliko dugo, može hrana za bebe da stoji u hladnjaku.Evo nekoliko saveta u vezi čuvanja hrane za najmladje.
*Kuvana hrana se stavlja u hladnjak, čim se ohladi,  najkasnije nakon dva sata.
*Topla hrana se ne stavlja u hladnjak, jer povećava temperaturu u frižideru i rast mikroorganizama.
*Za bebu spremljena hrana, uvek treba da stoji u staklenoj ambalaži, poklopljeno najduže do 24 časa.
*Hranu uvek treba poklopiti da se ne osuši, zbog ukusa ili mikrobe.
*Posudu uvek treba staviti u najhladniji deo hladnjaka, nikako u vrata.
*Treba voditi računa na sastav namirnica.Ako hrana sadrži više proteina mlečni proizvodi, riba, jela sa jajima, mesa se brže razgradjuju treba ih koristiti u toku 24 časa.
*Namirnica koja sadrži prirodne arome, kiselinu, šećer održaće se lakše i bolje.To znači da voće i povrće ostaju duže sačuvane.Ako su van hladnjaka i sadrži vitamin C sa drugim vitaminima, izloženi su vazduhu naročito su podložni razgradnji.
*Spremljena hrana za uzrast od godinu dana može da se zaledi u pojedinačnim malim količinama koji je dovoljan za jedan obrok.
*Ta smznuta hrana mora da se potroši u roku od mesec dana.Posle toga gubi ukus i hranljivost.
*Namirnica koja je odmrznuta treba iskoristiti u toku dana.Zamrznuta hrana brže propada od svežeg, jer zamrzavanjem izaziva oštećenje ćelija, usled širenja kristala leda.
Današnji roditelji često biraju na početku  uvodjenje nemlečne hrane-industrijsku hranu, odnosno gotove kašice u vidu pirea, lakše je za konzumiranje.Sadržaj kašica mogu da budu povrće, voće, žitarice, meso, mešana hrana.Zbog pojave nutritivne alergije treba biti oprezan sa kašicama.Najpre se daje od jedne vrste povrća ili voća i to na 3-5 dana.Ako prodje izvesno vreme, mogu se i kombinovati.Kupljenu industrijsku hranu, treba izručiti u dečju posudu, onoliko koliko beba pojede.Bebu ne treba hraniti iz teglice, jer kada pljuvačka dodje u kontakt sa hranom, postaje nesigurna za dalju upotrebu (pluvačka sadrži enzime i bakterije, koji razlažu hranu).Ali ako pojede celu količinu, može se nahraniti iz teglica.
Prilikom kupovine gotove hrane, jako dobro treba da poštujete neka pravila:
**Pogledajte datum, odnosno rok važnosti proizvoda.
**Objektivno pogledajte izgled teglice.
**Odaberite hranu sa jednim sastojkom.
**Izbegavajte kašice sa dodatkom soli i šećera.
**Pročitajte sastav proizvoda.
**Za uzrast od 6 meseci, odaberite hranu sa gušćom sastavom, to je važno zbog žvakanja.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.