Tretiranje Izvesnih Pojava Kod Bebe

0
816

Beba može da dobija osip, ako je previše utopljena,zato oblačite dete naspram vremena.
Ukoliko je koža iritirana recimo (ojed,bubuljice,crvenilo) posle kupanja treba preliti celo telo sa rastvorom Hipermangana (KMNO4). U 1 L vode se stavi 2-3 zrnaca Hipermangana, to se rastopi i dobijete lepu rozu boju.Posle prelivanja sačekajte bar 5 minuta da bi ste upijali peškirom.Kada se koža smiri namažemo odgovarajućim kremom.Nekad dobro deluje i rastvor 3% Acidi Borici ili čaj od kamilice, žalfije.Ukoliko ste na koži zapazili plikove obavezno se javite lekaru.
Ako ste sami konstatovali ojed operite mlakom vodom i sapunom,lagano obrišite i na osušenu kožu nanesite tanak sloj od krema Pavlović, Panthenol ili Jecoderm itd.
Beba može da ima temenjaču na glavi (masne žućkaste naslage na kosmatom delu glave).
Uveče bebu okupati glavicu namazati dobro bebi uljem i staviti kapicu na glavu i celu noć tako da Vam spava. Ujutru opet dobro namažite bebi uljem da bi se ta naslaga razmekšala. Uveče kada se beba kupa malo iztrljati glavicu čak ako treba očešljati polagano od napred ka nazad.Po potrebi ovaj postupak ponovite ponovo.
Ukoliko su bebine oči krmeljive čistite ih blagim čajem od kamilice (OD SPOLJA KA NOSU BEBE).Jedan tupfer od vate umočite u čaj od kamilice i izbrišite.
Po dolazku iz porodilišta beba može da krklja ili teško diše.Najbolje proveriti kod pedijatra.Može da bude treperenje meke glasne žice (stridor),što će kasnije da nestane.Može biti i reakcija na spoljnu sredinu mala prehlada ili kijavica što najčešće sama prolazi.
Beba sme i da kine par puta. Ako ima kijavicu sa sekretom u nosu stavite, da spava na trbuh, da bi se sekret izcurio.Beba može da ima zapušen nos, tada koristite rastvor belog sleza.Ukapavati u oba nosdrva da bi se sekret omekšao pa sa aspiratorom izvući sekret,da beba može nesmetano da diše.
Treba obratiti pažnju koliko dugo traje ta kijavica da beba ne bi dobilo zapaljenje uha.
Kod bebice može često da se javi takozvani SOOR-mlečac, to je gljivična infekcija vidi se beličasta mrlja na sluzokoži usne duplje,jezika i nepce. Treba ga skidati,prati pola sata pre podoja napravi se rastvor:
100 ml. Prokuvana voda i jedna kafena kašika sodabikarbone.Na kažiprst se namota sterilna gaza umoči se u taj rastvor,skida se i opere se usna šupljina.Ako se jako proširilo treba ga antibiotska terapija od kojih npr.
 Nistatin sol, Daktanol gel
Ne treba se uplašiti, ako se beba štuca, desi se da naguta dosta vazduha zato je to štucanje. Treba dati malo čaja. Bebe često bljuckaju recimo kada ne podrignu to jest ne izbace progutani vazduh. Desi se da baš povraća posle svakog podoja i gubi od telesne težine . Obavezno se obratiti pedijatru.
Stomačni grčevi (kolike) su odraz neprilagodjenosti bebinih organa za varenje, na način ishrane. Obično se jave od 15.og dana starosti i traju do 3-4 meseca. Na stomačić treba staviti tople obloge, tople pelene,blago kružno masiranje u prevcu kazaljke na satu.Podizati savijene nožice prema trbuhu. Na taj način se i oslobadja beba od gasova. Dajte bebi prokuvanu mlaku vodu sa šećerom ili Platex čaj,to je čaj protiv grčeva u stomaku. Ukoliko beba ima stolicu na 4-5 dana bol u stomaku, plače znači ima zatvor. Ne treba sačekati toliko dana bez stolice,ne treba dozirati čepiće glicerinske već unapred misliti-i na 3.dan kada nama stolicu dati na prazan želudac bebi čaj sa 2-3 kafene kašike šećera i blago masirati stomačić. Nakon pola sata bebu treba podojiti. Kontra ovoj pojavi ako beba ima učestale stolice sa primesama sluzi ili bez njih u pitanju je poremećaj varanja to jest proliv.Na to treba obratiti isto veliku pažnju,jer gubi iz organizma veliku količinu vode, soli itd. Što dovodi do ozbiljnih poremećaja.Odmah se javiti lekaru.
Beba može da koristi cuclu ili varalicu po želji,jer ako je uznemirena možete je smiriti.Cucla ili varalica mora imati štitnike i da odgovara za bebin uzrast. Obratite pažnju da cucla ili varalica i na flašici i obična varalica bude od istog materijala (silikonska ili lateks guma) to jest da bude istog ukusa i mirisa.Treba koristiti anatomske cucle i uvek da imate u rezervi,na koju je beba navikla.
Draga mama, ako cucla padne nemojte staviti u vaša usta da bi ste obrisali.
NE LIŽITE bebinu cuclu, tako ćete samo zagaditi. Odmah operite toplom vodom ili eventualno stavite u čašu gde ste stavili i sodabikarbonu.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.