Bebina prva zimska šetnja

0
262

Bebina_prva_zimska_etnjaUkoliko je temperatura niža od minus deset stepeni, izlazak iz kuće sa bebom ne dolazi u obzir
Novopečene mame uvek imaju dilemu da li su vremenski uslovi dovoljno dobri za šetnju svog novog člana porodice.
Kada bebe, koje su rođene zimi, možemo prvi put da izvedemo u šetnju? Ukoliko je temperatura niža od minus deset stepeni, izlazak iz kuće sa bebom ne dolazi u obzir. Nemojte je izvoditi ni ako duva vetar, ako je magla, ako pada kiša ili je napolju susnežica.
Kraća šetnja je dozvoljena ako je pupčana rana zarasla, a temperatura vazduha viša od 15 stepeni. U slučaju da je niža, majke moraju da se strpe da beba napuni mesec dana da bi je izvele, ali i tada je najbolje da to urade oko podneva, kada je dnevna temperatura najviša. U početku, pet dana zaredom, bebu prvo iznosite na terasu ili ispred kuće da bi se navikla na svež vazduh. Prvog dana 10, drugog 15, trećeg 20 minuta… Svakoga dana dužinu boravka povećavajte za pet minuta, vodeći računa o tome da beba i za izlazak na terasu mora da bude utopljena kao da ide u pravu šetnju, jer su izuzetno osetljive na temperaturne promene zbog još nedovoljno razvijenog centra za termoregulaciju. Šta znači utopliti je? To podrazumeva višeslojno oblačenje, premda je najbolje uvući je u „skafander“ koji će joj štititi celo telo, a najpre leđa, staviti joj kapu koja pokriva uši, šal i rukavice.
Kada prođe test na terasi, odnosno kada je naviknete na boravak na svežem vazduhu, možete u kolicima da je prošetate u obližnji park, s tim što valja znati da boravak u prirodi ne sme da bude duži od dva sata.


Za to vreme obavezno proveravajte da li su joj ruke i noge tople, da li je dobro ušuškana i slično. Čim počne da plače ili kenjka, biće to pouzdan znak da joj šetnja ne prija i da je vreme da se vratite kući. Kolica treba da imaju zaštitu i toplu podlogu na mestu gde beba leži. Za svaki slučaj stavite ispod nje ćebence. A, ako beba već uči da hoda, onda je od izuzetne važnosti da joj obujete obuću za sneg, toplu i nepromočivu.
Boravak na svežem vazduhu učiniće da beba bolje spava, da ima bolji apetit, bude raspoložena. Osim toga, na taj način ćete podići i njen imunitet.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.