Plivanje bebe od najmladjeg doba

0
21

Plivanje je radost i zabava za bebe koji doprinosi mnogobrojne blagodete za psihomotorni i socijalni razvoj.
Plivanje poboljšava finu i grubu motoriku, osećaj ravnoteže, koordinaciju pokreta (vestibularna stimulacija), držanje tela.Pomaže kod nekih deformiteta kao grudnog koša, kičmenog stuba, iščašenje kukova, krive noge ili stopala.
Plivanje razvija i finu motoriku ruku što je povezano sa nervnim sistemom, vidom, pažnjom, percepcijom i poboljšava cirkulaciju krvi.
Orijentacija u prostoru utiče na psihu deteta, poboljšava komunikaciju, ubrzava socijalizaciju.Značajan je za decu sa posebnim potrebama (autizam), smetnjama u rastu i razvoju i sa komunikacijom.
Plivanje za bebe ne treba smatrati treningom, to je način  koji se klasifikuje na telesnu razvijenost-kognitivno funkcionisanje.Voda opušta telo-nervni sistem postaje jači, mirniji san, i dublji zatim bolji apetit.Plivanjem se jačaju svih mišićnih grupa i razvoj zglobova.
-Deca koja plivaju od rodjenja brže znaju da puze, sednu, ustaju i hodaju.
*Bebu možete voditi na plivanje od četvrtog meseca.
Bebu na plivanje možete nositi kao rekreacija tokom cele godine.Postoje zatvoreni bazeni, vodeni parkovi-obuka traje uz strogo stručno lice i jednog od roditelja.Bebu treba obući adekvatno naspram godišnjeg doba.
*Plivanje je veština za ceo život.
Temperatura vode je oko 28-30 C stepeni i obuku treba da vodi kvalifikovani trener obučen za rad sa decom.Prvi put beba treba da provodi u vodi samo 10-15 minuta, kasnije to vreme se produžava maksimalno do pola sata.
Poneti sa sobom:pelenu za vodu, peškir, badel mantil, kapicu, igračkice za vodu (patkica, mala lopta), kako bi angažovala mišiće ruku.
Bebu na bazen ne treba voditi posle obroka, kad je gladna, žedna, umorna ili joj se spava.
Kada se vratite sa bazena, bebu treba okupati da se ukloni hlor sa kože.

Dragi roditelji: budite oprezni sa bebom ne ostaviti samu u blizini kade ili bazena!

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.