Šta znano o kulturi sireva?

0
78

Šta znano o kulturi sireva?Sir je veoma cenjena hrana u mnogim kulturama.Sa sirevima je slično kao i sa vinima zemlja porekla je preporuka.Siru pripada posebno mesto u ishrani čoveka zbog njegovog sastava i bitnih hranljivih materija neophodnih za organizam.Sir je mlečni proizvod, koji ima bitno mesto u ishrani zdravih i bolesnih.Koristi se u dijetama važan izbor belančevina, visoke biološke vrednosti i veliki izbor kalcijuma.Sir kao namirnica može da se koristi za doručak, ručak i večeru.Poslužuje se kao predjelo ili desert.
Sir sadrži: masti, kazein, vitamine, mineralne materije, delimično i šećer.Po vrsti mleka delimo ih na biljne, kravlje, kozije, ovčije i magareće.
Postoje kriterijumi prema kojima se sirevi mogu deliti u grupe: po vrsti mleka, prema sadržaju, mlečne masti, konzistenciji, teksturi i na osnovu tehnologije proizvodnje.
Prema količine mlečne masti sireve delimo na:
-ekstra masne (sa više od 60% mm)
-punomasne (45-50% mm)
-polumasne (25-45% mm)
-malomasne (10-25% mm)
-posni sirevi koje sadrže manje od 10% mm.
U pogledu zrelosti mladi sirevi su od 4-6 nedelja, zreli ili stari sirevi su od zrelosti preko 3 meseca.
Prema konzistenciji i količini vode koje sadrže u sebi sirevi mogu biti:
-ekstra tvrdi (sa veoma malo vode)
-tvrdi, polutvrdi, meki i sirni namazi.
Sveži, meki i zrnasti sirevi kratko traju bez obzira na pakovanje i uslove čuvanja.Dobija se zgrušavanjem mleka i dodavanjem sirila ili sa kiselomlečnom fermentacijom.Malo duže mogu da traju sirevi u salamuri (slanom soku).Kod nas se proizvodi beli i feta sirevi.Proizvodnja sira zavisi od kvaliteta mleka, uslova proizvodnje.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.