Harmonija vina uz zalogaj

0
61

Harmonija vina uz zalogajKombinacija hrane i vina treba uskladiti prvo probati hranu, kada se zalogaj proguta, proceniti ravnotežu osnovnih ukusa.Nedopustivo je da vino prekrije ukus hrane ili obrnuto.Treba uskladiti kombinaciju gastronomskog doživljaja, pa se prepustiti uživanju.
Enolozi i proizvodjači vina savetuju, da kombinacija sireva i vina treba uskladiti prema geografskom poreklu „(sinilis simili gaudet)“-slična se sličnom raduje.
Prilikom služenja vina treba imati na umu sledeće:
-bela suva vina se uvek piju pre crvenih, a laka vina se serviraju pre jakih.
-za vreme jela uvek se serviraju suva vina (do 4 g šećera po litru), ili polusuve od 4-12 g šećera po litru, dok se desertna vina služe na kraju.
-uz suvo meso, pečenica, pršuta, narezke  služe se bela vina ili rose jer kombinacija  tanina iz crvenog vina i soli iz suvog mesa daje osećaj gorčine.
-punjena jaja, sosovi sa žumancima ili majonezom može da se kombinuje sa belim vinom srednje do izražena jačine kao što je Šardone ili Beli Burgundac.
Sir neutrališe aromu vina mada imaju zajedničkog jedno i drugo se proizvodi fermentacijom.
Sirevi sadrže belančevine i masti, koje začepljuju receptore čula ukusa na jeziku, tanini iz vina prodru do njih pa je najbolje jesti sir i posle popiti vina.
Postoji pravilo koji glasi:
Laka, svetla vina idu uz blage mlade i kremaste sireve, dok jaka vina idu uz tvrde i teške sireve.
Ako su u pitanju posebni sirevi intenzivnog ukusa i mirisa kao što su Gorgonzola i Rokfor mogu se spojiti uz specijalnu likersku formaciju vrlo aromatična vina.
Polutvrdi sirevi tipa Edamer i Gauda slažu se sa belim vinima kao što su Šardone, Rizling, Beli Burgundac, dok trvrdi sirevi Parmezam ili Čedar zahtevaju crvena vina.
Treba da znamo u vezi vinarstva da postoji i škola vina.Vaspitanje ukusa koja se organizuje ispred SERSA Udruženje somelijera Srbije.Prenosi se znanje o vinu i širi vinsku kulturu polaznicima, entuzijastima i željnim znanja.
Kroz program vinske škole prenosi se dalje znanje o vinu i ugostiteljstvu.To čini obuku za somelijere.Ljubitelji vina poštuju vinogradare i vinare, stilove vina, sorte groždja, stilove i odabir vina pravilno otvaranje boce vina, temperaturu posluživanja i koje vino se servira uz dobru hranu.
Postoji i Svetsko takmičenje Somelijera iz raznih zemalja, koji je prvi put održan 1969. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.