Egzotično voće preko cele godine

0
78

Egzotično voće je veoma zdrava, sadrži puno vitamina A, B, B komplex, C, E i razne minerale sa oligoelementima.Koristi se kao hrana i lek.Može da se kupi u velikim supermarketima preko cele godine.
Ananas:poreklo Kostarika-priroda je podarila kruna od lišća sa vrednim sastojcima.Bogat je vitaminima, mineralima i enzimima.Spolja i iznutra hrani kožu čuva vlažnost.Podstiče metabolizam, sagoreva masnoću i poboljšava raspoloženje.
Avokado:poreklo Izrael-sadrži nutritivne elemente.Postoje tri kategorije:meksički, gvatemalajski, zapadnoindijski.Leti služi za osveženje i za pripremu hladnih jela.
Banana:poreklo iz raznih kontinenata Ekvador, Kostarika, Kolumbija,Panama.Iz Indije i Brazila u manjim kličinama.Sadrži vitamin B, C, E, razne minerale i oligoelemente.Postoji 7 stepeni zrelosti, najviše šećera ima u sedmom stepenu kada banana dobija braon pege po kori.Delimično zrela banana treba da se stavi pored jabuke da bi se ubrzalo proces sazrevanja.
Kiwi:poreklo Italija i Grčka.Ima slatko kiselkast ukus, nezrele plodove ne treba držati na sobnoj temperaturi, da bi se ubrzalo proces sazrevanja.Najbolje je staviti u plastičnu vrećicu zajedno sa bananama i jabukama.Etilen koji se isparava iz njih poboljšava se proces zrenja.
Nar:poreklo Turska, Izrael.Upotrebljava se kao osvežavajući sok, ako se plod čvrsto istrljava preko tvrde površine mekano meso oko semenke se puca i dobija se svež sok.
Papaja:poreklo Ekvador.Bogat je vitaminima A,C, ima malo kalorija bez holesterola i obiluje kalijumom.Ne može dugo da stoji oko 2-3 dana.
Kumkvat:ovaj plod je najmanje jestiv agrum.Ukus sličan limunu i narandžu.Sadrži vitamin A, C, od minerala puno gvoždja i kalcijuma.
Priprema:plod je sočan i sladak, kora je kisela pa se secka na kockice i stavlja se u koktele.
Štiti od prehlade, jača imuni sistem.
Batat:poreklom je iz Južne Amerike, Afrike i Azije.Bogat je antioksidansima naročito beta karotenom, vitaminom C, E, ima nizak glikemijski indeks pa je pogodan za dijabetičare.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.