Fitonutrijenti ili fitohemikalije

0
78

Fitonutrijenti ili fitohemikalijeFitonutrijenti ili fitohemikalije predstavljaju širok spektar biljnih jedinjenja za održavanje dobrog zdravlja čoveka.To su biološke aktivne supstance, koji daju boju, miris, ukus i otpornost na bolesti biljkama.
Fitonutrijente delimo na:
*fitoestrogene to su materije biljnog porekla koje su analogne ženskim polnim hormonima.
*fitosteroli su biljne masti igraju ulogu u osnovnim procesima koji teku kroz telo.Osnovno dejstvo im je da smanjuju nivo lošeg holesterola, čuvajući zdravlje arterija, imaju jak antiupalni efekat.
*saponini su složeni glikozidi u biljkama.Pomažu resorpciji ugljenih hidrata, masti i drugih materija u organizmu.
Fitonutrijenti nemaju nikakvu hranljivu vrednost samo čuvaju telo od niza oboljenja kardiovaskularnih, dijabetesa, raka, tumora.Sumporna jedinjenja poboljšavaju funkciju enzima jetre, snižavaju krvni pritisak, poboljšavaju imuni sistem i vode borbu protiv infekcije.Najveću korist imaju u prirodnom stanju-sirovom ali ipak mahunarke, žitarice treba da se obrade termički.
Izvori fitonutrijenata:
Fitoestrogeni: mogu da se nabave putem konzumacije klica od lucerke, sojinih proizvoda, klica od deteline, korena sladića.U najvećoj količini nalazi se u kukuruzu, soji, susamu, pšenici, tikvi.
Saponini:se nalaze u pasulju, cvekli, orašastim plodovima.Terpene možemo naći u krompiru, šargarepi,kajsiji, dinje.
Fenoli: se nalaze u mirodjiji, šergarepu, peršunu, lucerki dok crni i beli luk ima izuzetno visok stepen sumpornih jedinjenja.
Ako je ishrana siromašna fitonutrijentima može nastati gojaznost, zapušavanje arterije, problemi sa kardiovaskularnom sistemu, dijabetes, rak.Zato je potrebno konzumiranje što više sirovog voća i povrća.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.