Koji hormoni utiču na apetit?

0
152

Koji hormoni utiču na apetit?Hormoni su organska jedinjenja različite hemijske prirode, koji deluju u malim količinama.Nedostatak raznih hormona dovodi do promene u organizmu.Hormoni krvnim putem prenose poruke odnosno do mesta delovanja.Preko molekularne strukture receptore izazivaju metaboličke efekte.Preko endokrine žlezde i krvotokom prenose poruke raznim organima i tkivima.
U endokrine žlezde spadaju:hipofiza, štitna žlezda, paraštitna žlezda, pankreas, nadbubrežna žlezda, polne žlezde.Prenoseći poruke hormoni utiču na ponašanje, raspoloženje, seksualnu želju, apetit, glad, sitost, samokontrole, stresa.
Insulin hormon za skladištenje: je jedan od centralnih hormona, koji kontroliše metaboličke i mnogo fiziološke procese i reguliše moždane funkcije.Insulin pomaže glukozi da se sagori i pretvara u energiju.Kod povišenog insulina nastaje osećaj gladi-žudnja za hranom.Tada treba smanjiti ugljene hidrate i povećati proteine i u potpunosti izbaciti fruktozu.
Grelin-hormon gladi:oslobadja se kada je želudac prazan i prestaje nakon jela.Stimuliše centar za apetit u mozgu.Problem nastaje ako Grelin ne smanjuje nakon obroka i mozak ne prima signal za prestanak jela.Tada treba izbegavati šećer, ugljene hidrate, slatke poslastice, slatke napitke.Jesti proteine, voluminozne hrane, puno vlakna.
Leptin-hormon sitosti:signalizira prestanak jela, treba smanjiti unos hrane.Višak leptina može prouzrokovati rezistenciju na leptin.Mozak ignoriše signale sitosti ostavlja nas „gladnim“, čak i nakon obroka.Tada treba uneti Omega-3 masne kiseline što više i voditi računa o kvalitetu sna.
Kortizol-hormon stresa:proizvodi ga nadbubrežna žlezda.može da podstiče želju za ugljenim hidratima i nezdravim masnoćama.Zato se radi meditacija, dobar san, telesne vežbe, bar tri obroka na dan, sastavljen od proteina, masnoća, zeleniša i vlakna.
Peptidi:su dve ili više aminokiseline koji su povezani medjusobno peptidnom vezom.Tako se rangiraju od dipeptida do oligopeptida.Veliki peptidi nazivaju se belančevinama.Neki od peptida su biološki aktivni to su hormoni, inhibitori enzima, regulatori metabolizma.Peptidi su kontrolni hormoni u gastrointestinalnom traktu koji smanjuju apetit.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.