Favorizovanje poželjnog potomstva

0
242

Danas se mora ograničiti na to da se stvore dobri uslovi za dovršenje postojećeg graviditeta, da se obezbedi staranje o deci.Važna profilaktička mera je da se porodjaj obavi u braku uz pogodno savetovanje majke, naročito u pogledu ishrane.Svakoj gravidnoj ženi treba omogućiti da u toku cele trudnoće bude stručno pregledana i da dobija stručne savete, pravo na plaćeno odsustvo za izvesno vreme pre i posle porodjaja.Time se omogućuje da čuva ,doji i neguje dete.Kad je majka primorana da radi van kuće, dete se preko dana odnese u jaslice, što je socijalno  „nužno zlo“.
Dečiji vrtić ispunjava važan pedagoški zadatak deca u predškolskom uzrastu pohadjaju zabavište što je vid vaspitanja za nivo više nego u kućnom ambijentu.Tu deca stvaraju posebne navike, socijaliziraju se.
Za sprovodjenje mera i za napredovanja zdravlja i zaštitu od bolesti služi savetovalište.Prvenstveni zadatak ove ustanove je psihoprofilaktički i zdravstveno vaspitni rad.Kod nas postoji savetovalište za žene, savetovalište za decu, mentalnog zdravlja, bračna i bredbračna savetovališta, protiv zavisnih bolesti itd.
Vanbračna deca i deca koja ne mogu biti negovana u roditeljskom ognjištu kao i oni koji su zapuštena stavljaju se pod nadzor starateljskih organa.
Lečenje bolesnog deteta spada u dužnost lekara, pedijatara, poliklinike i dečije bolnice.
Za motorno oštećenu decu brinu se rehabilitacioni centri, gde se sprovodi lečenje sa raznim stručnjacima iz svih grana medicine.U ovim ustanovama se probudi životna radost i samopouzdanje, odvija se rad sa detetom da se osposobi za kasniji period života.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.