Inteligencija

0
259

Inteligencija je sposobnost saznanja, razumevanja i shvatanja.Može da bude poremećena na konstitucionoj osnovi i tako nastaju razni stepeni mentalne debilnosti, imbecilnosti i idiotije. Može da bude poremećena posle izvesnog perioda normalne inteligencije, i tako nastaje ono što se naziva stečenim poremećajem inteligencije.

Stečeni poremećaj inteligencije

Regresije u smislu demencije i oštećenja inteligencije dele se u dve velike različite grupe.
Dementni proces (demencija) podrazumeva globalnu intelektualnu slabost teoretski nepovratnu ireverzibilnost.Dijagnoza je mogućna isključivo klinički, a psihometrija daje objektivna merila i omogućuje praćenje njene evolucije.
Uzroci demencije su mnogobrojni: vaskularni, traumatski, toksični, psihotični, endokrini, epileptični, senilni  itd.
Poremećaji inteligencije u smislu njene efikasnosti podrazumevaju oštećenje korišćenja intelektualnih procesa.Osnovni uzrok tog vida jesu nepažnja i zamor, s posledicama koje se ispoljavaju padom učinka  (na poslu, u školi).Nepažnja može da bude posledica nedostatka interesovanja  ili nemogućnosti intelektualne koncentracije  (debili, karakterna nestabilnost).
Intelektualni zamor  može da bude simptom organskih ili psihičkih afekcija.taj zamor se razlikuje od zamora kod astenije ili zamora usled iscrpljenosti.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.