Instinkt

0
234

Instinkt je prirodni nagon. Instinktivne manifestacije životinjskog tipa tj. biološke crte ponašanja, urodjene automatske i s ciljem prilagodjavanja veoma je teško izolovati kod normalnog čoveka od njihove osećanje i kulturne sadržine.Isto važi i za mentalna oboljenja.Anomalije koje se odnose na instinktivne manifestacije mešaju se sa anomalijom osećajnog života, narušavajući jedna drugu.Gubitak apetita je psihičke prirode a melanholična pomisao na samoubistvo predstavlja najbolji primer.

Materinski instinkt

Izraz označava materinsku ljubav u njenim  instinktivnim komponentama, dubokim prirodnim i nesvesnim težnjama.Može biti patološki preteran, oslabljen, neizražen i izopačen.
-patološki preteran instinkt kod brižnih majki preterano zaštitnički, koji ometa dete u sazrevanju izazivajući ponekad prave neuroze.
-patološki nadovoljno izražen kod narcisoidnih žena, nezrelih, infantilnih ili opsednutih brigom o sopstvenoj lepoti i seksualnoj privlačnosti.
-patološki izopačen instinkt kod žena koje boluju od psihičkih poremećaja  ili teških anomalija još od detinjstva, grubim telesnim kažnjavanjem stvaraju decu-mučenike.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.