Minerali – moćni saveznici lepote

0
245

mineraliU prahu, kao sastavni deo nege lica, efikasno deluju protiv bora, mlitavosti, fleka i mašćenja kože. Kao izvori svetlosti i energije, kozmetičkim carstvom danas vladaju biseri, zlato, rubini, safiri, smaragdi, čak i – dijamanti!

Na krilima „prirode“, koja se poslednjih godina uselila u laboratorije svih instituta za kozmetička istraživanja, otkrivene su brojne korisne osobine bogatog sveta minerala i uspešno pridodate preparatima i tretmanima. Naučnici su zadivljeni aktivnim učešćem ovih elemenata u zaštiti ćelija i očuvanju balansa kože: joni minerala čudesno revitalizuju tkiva i regulišu mikrocirkulaciju!
Da bi se koliko-toliko zaštitila od spoljnih agresija uzrokovanih zagađenjem, naglim promenama temperature i slobodnim radikalima, koža poseže za sopstvenim zalihama minerala koje vremenom mogu da se – istroše. Budući da ih telo ne proizvodi, prisiljena je da ih nadoknadi putem krema i kozmetičkih tretmana.
Minerali su čuvari zdravlja bez kojih organizam ne može ispravno da funkcioniše. Ubrzavaju ćelijsku razmenu između enzima, hormona i vitamina, a kad nam ponestane snage ili prirodni odbrambeni sistem zaškripi, to nam telo javlja da se negde pojavio manjak. Na planu lepote, koža slabi, usporava aktivnost i postaje suva, gruba, uvela, bez sjaja. Ta vrsta osiromašenja predstavlja uvod u prerano starenje.

5 veličanstvenih
Jod – Gorivo za tireoideu. Nedostatak usporava fiziološke funkcije štitaste žlezde, sa lošim posledicama i za kožu, nokte i kosu.
Cink – Igra važnu ulogu u zaštiti ćelija, jača prirodni odbrambeni sistem (imunitet) i reguliše rad hormona. Manjak cinka vremenom izaziva drastično opadanje kose. Koristan i kao čistač kože.
Magnezijum – Od ključnog značaja za život ćelija, posebno nervnih i mišićnih.
Gvožđe – Neophodno za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i prenos kiseonika od pluća do svih ćelija u organizmu. Nedostatak uzrokuje bledilo i nedovoljnu oksigenaciju kože.
Kalcijum – Od esencijalnog značaja za kosti i zube, ali učestvuje i u radu nervnog sistema, koagulaciji (zgrušavanju) krvi i međućelijskoj razmeni materija, uključujući ćelije epiderma.

Drago kamenje i metali
Biseri, smaragdi, rubini, čak i 24 karatno zlato. Zahvaljujući naprednim istraživanjima, kozmetički preparati danas uveliko koriste najbolje osobine dragog kamenja koje ne samo da daje svetlost i sjaj licu i vratu već kao dodatak kremama i uobičajenim tretmanima snažno utiču i na lepotu kože. Dragulji su poznati po složenom sastavu oligoelemenata koji deluju u sinergiji, to jest uzajamno se potpomažu. Efikasnost energetskog prenosa iz dragog kamenja omogućila je nova tehnika vađenja u tečnom obliku koja obezbeđuje više aktivnih principa u odnosu na stari sistem potapanja kamena u esencijalna ulja. Ukoliko priroda dozvoljava, kamen se može zdrobiti u fini prah ili mikrokristale i dodati preparatu.

Izvori svetla i energije
Morganit (žuti, providni kamen, malo svetliji od topaza) čisti, posvetljuje i poboljšava izgled masne kože. Ukoliko mu je boja jača, utoliko su snažnije vibracije koje prenosi.
Safir je plavi kamen umirujućeg dejstva. Opušta, ali i osvetljava lice i pomaže u borbi protiv preranog starenja.
Smaragd popravlja opšte stanje i produžava mladost kože, ali dobre osobine se poništavaju ako se u blizini nađu morganit i crveni kvarc. Kad se doda mikrokristalima hidratantne kreme, pojačava dejstvo i poigrava se sa svetlošću – na radost lica.
Turmalin, energetski konkurent smaragdu, sprečava dehidrataciju kože.
Dijamant se koristi u vrhunskim tretmanima lepote zbog dvostrukog dejstva. Na jednoj strani vrši piling kože, na drugoj je pretvara u saten koji se preliva u duginim bojama. Zaslužne su mikročestice koje reflektuju svetlost.
Malahit je bogat bakrom i koristan u borbi protiv slobodnih radikala.
Rodokrosit obogaćuje preparate i tretmane s manganom koji sprečava starenje i štiti kožu od štetnog dejstva ultraljubičastih zraka.
Žad je bogat natrijumom i zadužen za hidričnu ravnotežu ćelija.
Rubin i hematit, bogati gvožđem, podstiču proizvodnju kolagena.
Biser nije mineral u najužem smislu, ali sastavljen je od tih elemenata. Ima hidratantne osobine i daje koži svetlucavi sjaj.
Zlato je prvoklasni borac protiv slobodnih radikala, odličan „energent“ kože i jedan od glavnih faktora u borbi protiv starenja.
Smitsonit je koktel cinka, gvožđa i magnezijuma koji čisti epiderm i stimuliše njegove vitalne funkcije.
Zeolit u dodiru s vodom greje kožu i otvara pore, pa je nezaobilazan u tretmanima dubinskog čišćenja.


POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.