Anoksija

0
176

Anoksija je prekid dolazka kiseonika do ćelija ili živih tkiva.Postoji akutna i hronična anoksija.Akutna anoksija se izražava sa znacima nedovoljnog snabdevanja kiseonikom u toku jednog ili dva minuta posle prekida disanja.Dovodi do poremećaja u ćelijama, a ova pojava je utoliko brža i teža ukoliko su ćelije različitije ili svojstvenije. Vreme za koje tkivo može da se održi iznosi oko osam minuta (za mozak), 20-30 minuta (za bulbus), a tkiva mogu i duže da izdrže.Anoksija srčanog mišića dovodi do prekida srčanog rada.
Anoksija ploda u trenutku porođaja nastaje kao posedica kompresije, što može da dovede do encefalopatije ili gluvoće.
Drugi tip anoksije je hronična forma, što može biti posledica, nedovoljnog zasićenja hemoglobina arterijskom krvi-anoksemična anoksija nedovoljne količina hemoglobina.Anemijska anoksija,smanjenog ili nedovoljnog preticanja krvi u tkiva (stazna anoksija) ili do samih ćelija, koje nekad ne mogu da koriste zbog enzimskih poremećaja.Kao što je primer razna trovanja.
Različiti oblici anoksije mogu nastati ili se kasnije javiti, prilikom anestezija u toku nekih hirurških zahvata ili u raznim oblicima šokova.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.