Hijaluronska Kiselina za regeneraciju vezivnog tkiva

0
366

Za šta se upotrebljava hijaluronska kiselina?

hijaluronska_koselinaHijaluronska kiselina se koristi kao anti-aging sredstvo u kozmetičkim preparatima i za povećanje pokretljivosti zglobova. Koristi se u vidu injekcija za primenu direktno u zglobove, jer se tako postiže najveći učinak ili od 2002. se pojavljuje i u vidu kapsula, koje se piju kao dodatak ishrani. Hijaluronska kiselina se koristi kod osteoartritisa, kod povreda zglobova, kod degenerativnih promena zglobova, kod otežane pokretljivosti i bolova u zglobovima.

Kako deluje hijaluronska kiselina?

Značaj hijaluronske kiseline je u tome da sa drugim komponentama učestvuje u izgrađivanju hrskavica. Kod hroničnih, upalnih procesa (osteoartritis) dolazi do razgradnje hijaluronske kiseline i oštećenje hrskavica, a time se smanjuje elastičnost i pokretljivost zglobova. Hijaluronska kiselina se nalazi u vezivnim tkivima, u hrskavici, u međućelijskom matrixu, u sinovijalnoj tečnosti (tečnost oko zgloba, koja ih podmazuje). Hijaluronska kiselina može vezati velike količine vode, do 1000 puta svoju težinu, pa je značajan saastojak u kozmetičkoj industriji, jer dovodi do povećanja elastičnosti kože. Hijaluronska kiselina je ima veliku molekulsku težinu (do 5 miliona daltona), ustavljeno je da veliki molekuli hijaluronske kiseline imaju bolje dejstvo na vraćanje funkcija zglobova od molekula male molekulske težine.

Šta kažu naučna istraživanja?

Primena hijaluronske kiseline injekcionim putem u zglobove je odobrena kao zvanična metoda u terapiji osteoartritisa u Americi. Ispitivano je usvajanje hijaluronske kiseline posle primene oralnim putem. Istraživanjima je utvrđeno prisustvo suplementovane hijaluronske kiseline u zglobovima, već posle prve primene. Ovim istraživanjima ustanovljeno je da oko 4,5 miliona molekula hijaluronske kiseline dospeva u svako koleno posle oralne primene 3 mg hijaluronske kiseline.

Kako se uzima hijaluronska kiselina?

Ranije je korištena samo kao injekcije koje su davane direktno u zglob, a posle istraživanja kojima je dokazano da iako je veliki molekul, hijaluronska kiselina može biti usvojena u organizam i dospeti u zglobove i vezivna tkiva. Za odrasle osobekoristi se doza od 20-80mg dnevno.
Koja neželjena dejstva mogu da se jave pri primeni hijaluronske kiseline?
U literaturi su opisani slučajevi pojave alergije na beli luk, stomačnih iritacija, žgaravice, muke… Miris koji karakteriše beli luk, zadržava se dugo posle konzumiranja luka, a odaje se dahom i preko kože.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.