Prirodan dodatak S-equol, na bazi soje, smanjuje napadaje vrućine u menopauzi

0
208

Novi prirodan dodatak S-equol, na bazi soje, smanjuje napadaje vrućine u menopauzi, bolove u mišićima i zglobovima, navodi se u prvom istraživanju provedenom među Amerikankama.

S-eqoulNajnovija pomoć zdravlju žena, u vidu cjelovitog prirodnog dodatka prehrani na bazi sojinih klica koji sadrži prirodni S-equol smanjuje pojavu umjerenih do teških napadaja vrućine te bol u mišićima i zglobovima, navodi se u prvom istraživanju takve vrste među Amerikankama u postmenopauzi, podacima prikupljenima i predstavljenima u oglednom predavanju održanom na North American Menopause Society (NAMS) Annual Meeting. Također, prvo istraživanje koje govori o koristima prirodnog S-equola za zdravlje kostiju te istraživanje o pouzdanosti prirodnog S-equola predstavljeno je na NAMS-u.

 

„Ovi podaci o Amerikankama proširuju naše spoznaje o dosadašnjim istraživanjima potvrđenima na Japankama o korisnim dodacima prehrani koji sadrže prirodan S-equol baziran na soji, namijenjen reguliranju simptoma menopauze, uključujući smanjenu pojavu napadaja vrućine i nemir mišića. „Ovo i druga istraživanja prirodnog S-equola dio su strogog zajedničkog kliničkog programa Pharmavite LLC i Otsuka Pharmaceutical Co, Ltd namijenjenog razvoju dodataka prehrani koji sadrže prirodni S-equol“, rekla je dr.sc. Belinda H. Jenks, suautorica US women’s and safety studies i ravnateljica Scientific Affairs & Nutrition Education u Pharmavite LLC.

S-equol [7-hidroksi-3-(4′-hidroksifenil)-kroman] supstanca je koja je proizvod – kada su određene bakterije prisutne u probavnom traktu – prirodnog metabolizma, odnosno konverzije daidzeina, izoflavona pronađenog u cjelovitim zrnima soje. Ne može svačije tijelo stvarati S-equol konzumiranjem soje, obzirom proizvodnja ovisi o vrsti bakterije prisutne u debelom crijevu, a može ovisiti o količini konzumirane soje. Oko 50% Azijata i 20 do 30% Sjevernoamerikanaca i Europljana, koji općenito konzumiraju manje soje nego Azijati, mogu proizvesti S-equol. Istraživanja pokazuju da Japanke imaju blaže simptome menopauze usporedi li se one koje stvaraju S-equol s onima koje ga ne stvaraju.

S-equol se selektivno veže na receptore prirodnog ženskog spolnog hormona estrogena, uz snažnu sklonost prema beta-receptorima estrogena. Vezujući se na te receptore, S-equol oponaša određene, no ne sve, aktivnosti prirodnih estrogena. Zbog navedenog djelovanja na receptore, smatra se da S-equol može ublažiti neke od simptoma uzrokovanih smanjenom proizvodnjom razine estrogena tijekom menopauze.

Testiranjem su obuhvaćene žene u dobi od 45 do 65 godina, s razinama folikul stimulirajućeg hormona (FSH) od 40 i više mili internacionalnih jedinica / mikrolitara, markerom menopauze. Istraživači su randomizirali žene u četiri skupine koje su bile podvrgnute izoflavonu (26 žena) odnosno jednoj od triju doza prirodnog dodatka S-equola (24 u skupini od 10 mg, 27 u skupini od 20 mg i 25 u skupini od 40 mg), u obliku tableta uzetih dnevno uz doručak i večeru tijekom 12 tjedana. Žene su kontrolirale prehranu proizvodima na bazi soje, izoflavonom i lignanima, spojevima u određenim biljaka koje su poznate kao fitoestrogeni radi estrogenskih svojstava. Istraživanjem je obuhvaćeno razdoblje uoči liječenja kako bi se otklonilo žene čiji je organizam prihvatio placebo. Žene su također testirane kako bi se utvrdila njihova sposobnost stvaranja S-equola nakon konzumiranja soje. U istraživanju je sudjelovalo 70% onih koje ne stvaraju equol i 30% onih koje ga stvaraju.

Ovo istraživanje prvo je takve vrste koje dokazuje da dnevne doze SE5-OH dodataka koji sadrže 10 mg prirodnog S-equola propisanog tijekom 12 mjeseci u značajnoj mjeri sprječavaju lomove kostiju, odnosno resorpciju kod žena u postmenopauzi. Osim toga, liječenje u dozama od 10 mg prirodnog S-equola značajno sprječava smanjenje mineralne gustoće kostiju (MGT) u cijelom tijelu, u usporedbi s placebom.


POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.