Ravna stopala-Pedes plani

0
539

ravna_stopalaProblem sa ravnim stopalima danas ima oko 12 odsto sedmogodišnjaka, pokazala su istraživanja koja je nedavno sproveo Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”. Ispitivanja su rađena na uzorku od 16.000 mališana. Problem se najčešće rešava fizikalnom terapijom.
– Najčešći oblik ovog deformiteta je elastično ravno stopalo, koje nastaje pod uticajem sile gravitacije, a zbog povećane elastičnosti zglobova kod dece. Dok dete šeta, mekotkivne strukture zauzimaju takav položaj i stopala deluju ravna. Kada dete sedi ili leži, uzdužni luk na stopalu se pojavljuje. Ovi deformiteti se ispravljaju spontano, sa jačanjem elastičnih mekotkivnih struktura stopala – objašnjava dr Zoran Paunović, dečji hirurg i ortoped u Institutu za majku i dete.
Postoje tri stepena ravnih stopala koja se mogu ustanoviti pregledom u ambulanti. Na osnovu toga se određuje stanje uzdužnog luka tabana i procenjuje koja terapija je potrebna. Ravna stopala, jesu blagi deformiteti, ali ih nikako ne treba zanemariti.
– Ravna stopala prouzrokuju poremećaj statike, usled kojih se javljaju bolovi u listovima i zamaranja pri hodu. Za ispravljanje ovog deformiteta primenjuju se određene vežbe, ortopedski ulošci, ortopedske cipele u zavisnosti od tipa deformiteta, a nekada se primenjuju i operativne tehnike ukoliko je ravno stopalo jako izraženo – dodaje dr Paunović.
Mnogo ozbiljnije deformitete predstavljaju stopala u vidu palice za golf. Ovaj problem se rešava fizijatrijskim i ortopedskim lečenjem. Bebe se dovode u bolnicu najpre na fizijatrijski tretman koja podrazumeva korektivne vežbe, postavljanje korektivnih gipsanih longeta, a ako ove metode ne daju željene rezultate primenjuje se operacija. Dr Paunović kaže da se u Institutu trude da problem reše do 10. meseca, kako bi dete moglo da stane na zdravo stopalo kada mu je vreme da prohoda.
– Još jedan deformitet stopala je stopalo u obliku kifle, kada je prednji deo stopala pomeren unutra. Ukoliko se na vreme deca dovedu kod lekara, problem se rešava fizikalnom terapijom. Ako ova metoda ne da željene rezultate, stopalo se operiše. Postoji još teži deformitet kao što je vertikalni talus. To je vrlo kompleksna anomalija i obično ide udružena sa nekim drugim anomalijama. Ovaj deformitet se rešava isključivo hirurškim putem – dodaje dr Paunović.
Naš sagovornik kaže da je lečenje veoma teških deformiteta stopala uspešno samo ako se na vreme uoče i blagovremeno potraži pomoć lekara.
– Karakteristika težih deformiteta je da napreduju vremenom, da postaju sve teži. Hod je otežan, formiraju se bolni grubi žuljevi, a položaj, izgled i pokretljivost stopala su sve gori. Zbog toga je operativno lečenje efikasnije ukoliko se počne u ranom detinjem dobu – dodaje naš sagovornik.
Takođe vrlo čest deformitet u dečjem uzrastu je i skraćenje Ahilove tetive. Ovo se stanje obično javlja kod dece sa cerebralnom paralizom u sklopu kompleksnijih deformiteta, ali mogu biti i idiopatski bez ikakvog uzroka. Kod skraćenja Ahilove tetive dete jednostavno ne može da čučne, kada čučne, pada na ledja, a i hod je poremećen. Problem se rešava jednostavnom operacijom.

Prve cipele
Roditelji moraju posebnu pažnju da obrate na prve cipelice koje kupuju detetu. One moraju da imaju ortopedski uložak, kako bi se stopalo pravilno formiralo. Deci više prijaju poluduboke i duboke cipele sa čvrstim rubom oko pete.
Izvor;blic.rs


POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.