Zdrav život

0
500

Toliko se danas govori o vodjenju zdravog života, što ono podrazumijeva i koje su posljedice današnjeg nezdravog načina življenja. Sada ste na svijet donijeli malo biće koje ima dobre predispozicije da zdravo živi ako ga tako naučite. Naravno, ne možete na sve utjecati, ali stvoriti osnovne navike kod svojeg dijeteta svakako možete. Razmišljajte o tome kao o svojoj zadaći koju morate ispuniti.
Nikako nije dovoljno reći svom detetu moraš ovo jesti, jer je zdravo već ga svojim primjerom potaknuti. Ako od prvog dana vodite računa o prehrani i svakodnevnoj telovežbi svog deteta vrlo verovatno će mu nešto od toga ostati kao njegova svakodnevnica.
Ako ste i vi sami izbirljivi kada je hrana u pitanju vrlo vjerovatno će i vaše dijete biti. Naravno vi to možete promijeniti. Nemojte dozvoliti da dijete vidi kako nešto izbjegavate ili naglas govoriti kako to ne volite. Česte su situacije da netko pita dijete da li voli neku vrstu hrane, a majka odgovara umjesto njega, izbjegavajte takve situacije i pustite dijete da samo odluči da li to voli ili ne.
Kada su mali i još ne znaju mnogo toga dobar je period da ga upoznate sa što više različitih vrsta namirnica kako bi sam izabrao ono što mu odgovara. Ista stvar je i sa odlaskom u prirodu. Svaki svoj slobodni trenutak oslobodite za odlaženje na svježi zrak. Djeci, maloj i velikoj, to puno znači. Nemojte, pogotovo u hladnim mjesecima, biti u zatvorenim i zagušljivim prostorima. Naravno da će te otići nekad i u zatvorene prostore, ali pokušavajte održati dobar balans između odlaženja u prirodu i u shopping centre.

 

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.