Alkohol i zdravlje žene

0
256

Alkoholizam nije samo privatna stvar pojedinca koji se opija već je to porodični i socijalni problem. U porodici u kojoj je žena (devojka) sklona preteranom opijanju problemi su još veći nego u onoj u kojoj se muškarac opija. Najveći problemi postoje u onim porodicama u kojima je više osoba sklono alkoholu.

Lečenje alkoholizma je veoma kompleksna stvar. Prvo sama osoba treba da reši da se leči, a onda u lečenju učestvuju (pomažu) svi članovi porodice i okolina (rodbina, prijatelji, komšije, kolege…)

Alkoholizam u svetu

Smatra se da oko 3% ljudske populacije pati od alkoholizma. U našoj zemlji, računa se, ima oko 250.000 ljudi koji boluju od alkoholizma, a sve je veći broj žena zavisnih od alkohola.

Mnoge bolesti nastaju kao posledica prekomerne upotrebe alkohola, pa se smatra da je po broju obolelih (i smrtnih slučajeva) alkohol kao uzrok na trećem mestu, posle kardiovaskularnih bolesti i raka (kancera).

Alkohol i žene

Žene u manjoj meri piju alkohol od muškaraca, ali mnogo više obolevaju od bolesti uzrokovanih alkoholom.

Statistika govori da je najviše žena (oko 70%) koje se opijaju staro između 20 i 25 godina. Starije žene najčešće piju vino, dok mlađe žene i devojke vole da piju podjednako vino, pivo ili žestoka alkoholna pića.

Žene koje preterano piju alkohol to najčešće rade u samoći i ređe se odlučuju na lečenje od muškaraca alkoholičara.

Stanje u porodici, stanje u okruženju i bračni status utiču na broj žena koje će utehu potražiti u alkoholu. Žene koje imaju nerešen bračni status (neudate, razvedene) ili imaju probleme u porodici, više piju od udatih žena ili od žena koje imaju „zdravu“ porodicu i stabilno zaposlenje.

Alkohol i zdravlje žene

Alkohol veoma nepovoljno utiče na zdravlje žene, mada mnogi od nas nisu toga svesni. Usled upotrebe alkohola, kod žena se najčešće javljaju: bolesti srca, bolesti krvnih sudova, bolesti usta i zuba, rak na organima za varenje, ciroza jetre…

Alkohol samo u malim količinama i kod muškaraca i kod žena utiče na povećanje libida, dok su veće količine alkohola pogubne za seksualne odnose između partnera.

Žene pod uticajem alkohola postaju nezainteresovane za polne odnose, prilikom seksualnih odnosa se osećaju kao da su frigidne, a svaki snošaj im pričinjava bol.

Jedan od uzroka steriliteta koda žena i muškaraca može biti alkohol. Pored toga, alkohol u trudnoći povećava rizik od spontanog pobačaja. Ono što je veoma važno – alkohol razara mozak osobe koja pije, a kod trudnica negativno utiče i na plod, tako da beba može imati razne malformacije još pre rođenja (najčešća su oštećenja mozga, srca i krvnih sudova).

Alkohol nepovoljno utiče na apetit, pa može dovesti do prevelikog smanjenja telesne težine ili do preterane gojaznosti.

Ono što je karakteristično za alkoholičare, važi i za žene: nastale probleme (zdravstveni problemi, bračni problemi, seksulani problemi, problemi na poslu…) pokušavaju da leče opijanjem, a samim tim ulaze u sve veće probleme i sve dublje u začarani krug iz kog je povratak sve teži.

Šta činiti?

Ono što stručnjaci kažu za sve bolesti zavisnosti – najlakše je ne početi. Veoma je važno za sve devojke i žene (važi i za muškarce) da ne piju alkoholna pića ili da ih piju samo u malim količinama (jedna čaša). Obično se počinje u mladosti, na proslavama, žurkama ili u kafićima, i to čašica po čašica…

Razmislite i posle prve čašice (ili pre prve) recite sebi: „Stop!“; posle obično bude kasno.

Ono što je važno istaći – opijanje nikada neće rešiti probleme koje imate, već će praviti samo nove i nove.

Veoma je važno istaći da nikada nije kasno potražiti pomoć porodice i stručnjaka u lečenju od alkohola, jer je izlečenje moguće. Lečenje od alkohola najviše zavisi od volje pojedinca, a ostali su tu samo da mu pomognu.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.