Matični mleč

0
528

Matični mleč je savršen proizvod prirode koristan za očuvanje zdravlja, povećanje apetita i oporavak organizma

matini_mleJoš od vremena Hipokrata poznato je korisno delovanje matičnog mleča. Za njegovu lekovitost znali su i stari Kinezi koji ga nisu koristili u čistom stanju, već su bolesnicima i starima davali larve iz matičnjaka, jer su verovali da one produžuju život, regenerišu ćelije i pomažu ozdravljenju. Mleč je bele do bledožute boje, u zavisnosti od primesa cvetnog praha, ali mu to ne utiče na kvalitet i farmakološke osobine. Karakterističnog je kiselkastog ukusa i mirisa, manje ili veće gustine.
Matični mleč ima nezamenljivo mesto u jačanju i odbrani imunološkog sistema.
Sadržaj raznovrsnih jedinjenja, proteinske kombinacije, imunoglobulini, nezasićene masne kiseline, kao i svojstva mleča da vrši detoksikaciju, revitalizaciju i regeneraciju ćelija, dovode do jačanja i boljeg funkcionisanja imunosistema. Zahvaljujući sadržaju nezasićenih esencijalnih masnih kiselina i vitamina E i A, potpomaže eliminaciju slobodnih radikala, izazivača niza teških oboljenja.

Pčelinje mleko
Matični mleč je proizvod sekrecije žlezda mladih pčela i predstavlja za njih isto što i majčino mleko za decu – hranu. Zato ga još zovu pčelinje mleko. Larve se hrane isključivo njime u prva tri dana života, a matice neprekidno. Zahvaljujući toj hrani, matica je u stanju da za jedan dan snese i 2.000 jaja dvostruko težih od nje same. Ovako impresivna biološka reprodukcija i podstakla je brojna istraživanja koja su potvrdila blagotvorno dejstvo ovog prirodnog biostimulatora i na čovekov organizam.

Sastav matičnog mleča
Do sada u prirodi nije pronađena nijedna materija koja sadrži tako velik broj različitih vitamina i u toj količini kao matični mleč. Farmakolozi i hemičari tvrde da je to multivitaminski proizvod veoma komplikovanog sastava. Savremena analiza pokazuje da je matični mleč biološki visokoaktivna i veoma kompleksna supstanca koja, pored belančevina, amino-kiselina, ugljenih hidrata, masti i mineralnih materija, ima i mnogo vitamina (aneurin B1, riboflavin B2, piridoksin B6, cijanokobalamin B12, biotin vitamin H, inozitol, folnu kiselinu, vitamin B9, tokoferol, vitamin E), kao i neke hormonima slične supstance. Stručnjaci tvrde da matični mleč sadrži više pantotenske kiseline (vitamina B5), značajnog za produženje života, nego bilo koja druga supstanca biljnog ili životinjskog porekla. U jednom gramu matičnog mleča nađeno je 89 miligrama tog vitamina koji ubrzava rast i sastavni je deo brojnih kofermenata, čime i utiče na delovanje endokrinog sistema čoveka.

Lekovito dejstvo
Matični mleč regeneriše ćelije organizma. Smiruje uznemirenost, vraća miran san, pomaže kod senilnosti, Parkinsonove bolesti, asteničnih neuroza, neuroza sa povećanom emocionalnošću. Posebni rezultati postignuti su u lečenju dece obolele od hipertrofije, dobar je za povećanje telesne težine, poboljšanje opšteg stanja, apetita, sna, elastičnosti kože i potkožnog masnog tkiva. Pozitivni efekti matičnog mleča kao prirodnog anabolika uočavaju se u njegovoj primeni kod svih oblika slabosti organizma usled oboljenja ili starosti. Sportistima matični mleč povećava radnu sposobnost i izdržljivost. Utvrđeno je da su povećani trigliceridi i masti zajednički imenitelj kardiovaskularnih bolesti. U bolnici Sent Meri u Njujorku, krajem ’80-tih godina 20. veka, na velikom broju pacijenata rađeno je kliničko ispitivanje delovanja mleča na smanjenje povišenih lipida. Kod svih pacijenata zabeležen je znatan pad masnoća u krvi pa je mleč preporučen kao korisno sredstvo za dopunu terapije u lečenju kardiovaskularnih bolesti.
Bitno je da se on koristi najkasnije 48 sati po vađenju iz košnice, pošto mu posle toga bioaktivnost opada. Medutim, ruski naučnici su uspeli da ga postupkom liofilizacije održe u aktivnom stanju godinu dana, ali je važno da se čuva u frižideru.

U kombinaciji s medom
Preporučuje se da se matični mleč uzima pomešan s medom, jer mu se tada pojačava dejstvo, ili rastvoren u 20 ili 40 postotnom alkoholu i nakapan pod jezik, jer tada odlazi direktno u krv, pošto alkohol širi pore sluzokože. Ispitivanja su pokazala i da u prirodnom obliku daje veoma dobre rezultate, a preporučuju se jedna do dve kašičice dnevno, sat vremena pre doručka. Može se koristiti i svež matični mleč s prethodno kuvanim mednim sirupom ili mleč u tabletama s grožđanim šećerom.

Mleč se sa uspehom koristi kod hipertrofije i poremećaja u ishrani dece, za obnavljanje opštih belančevina i povećavanje nivoa albumina i alfa-globulina, protiv anemija, za tretiranje bronhijalne astme, za kombinovano lečenje nervnog sistema, u kozmetici.
Kod žena pozitivno dejstvo mleča ispoljava se i u menopauzi, smanjuje neprijatne senzacije i tegobe kao što su povećana razdražljivost, depresija, znojenje…
Mleč je koristan i za muškarce. Povećava prokrvljenost prostate, potpomaže smanjenje otoka, smanjenje pritiska na uretru, lakše se izbacuje mokraća.


POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.