Matične Ćelije

0
232

matineLjudsko telo se sastoji od više od 200 tipova zrelih ćelija; svaki tip ima svoju distinktnu i specijalizovanu funkciju. Bilo da se radi o ćelijama srčanog mišića koje ritmično lupaju ili o crvenim krvnim zrncima koja isporučuju kiseonik u svaki i najudaljeniji deo našega tela, svaka grupa specijalizovanih, „operativnih ćelija“ ima svoju karakterističnu i jedinstvenu ulogu i zadatak. Matične ćelije se razlikuju od naših zrelih operativnih ćelija: one imaju zapanjujuću sposobnost ne samo da proizvode same sebe već i da stvaraju nova tkiva prilikom svoje deobe i razvoja. Tako se proizvode sve funkcionalne ćelije tela.
Otkriće matičnih ćelija je bilo jedno od najvećih dostignuća savremene medicine. Ovom svojom sposobnošću, matične ćelije igraju esencijalnu ulogu tokom razvoja ljudskoga tela nakon oplodnje. Međutim, ne nestaju sve matične ćelije nakon što se telo potpuno razvilo. Neke ostaju u našem telu kao „rezerva“, i od ključnog su značaja za oporavak oštećenih ili ostarelih tkiva. Njihova sposobnost proizvodjenja različitih vrsta specijalizovanih ćelija čini ih tako jedinstvenim, neponovljivim i moćnim u medicinskoj terapiji.

Matične ćelije iz pupčane vrpce

Smatraju se „neonatalnim matičnim ćelijama“ i takođe se smatraju prethodnicama „Odraslih matičnih ćelija“. One nisu toliko zrele (manje su „određene“) kao matične ćelije koje nalazimo u koštanoj srži ili organima odraslih osoba ili dece. Iako su najvećim delom matične ćelije hematopoezne matične ćelije, pupčana vrpca takođe sadrži i rane mezenhimalne i druge rane matične ćelije u manjim količinama.Ono što je jedinstveno, to je da matične ćelije koje dobijamo iz pupčane vrpce po pravilu odlikuje veći spektar sposobnosti proizvodjenja različitih ljudskih tkiva. Ovo fascinirajuće otkriće se sada primenjuje u razvijanju terapija za ozbiljna ljudska oboljenja. Upravo iz tog razloga, mi u Cryo-Save-u polažemo velike nade u upotrebu matičnih ćelija dobijenih iz pupčane vrpce u terapijske svrhe.

Matične ćelije se razvijaju kako starimo

Matične ćelije se svrstavaju u nekoliko kategorija u zavisnosti od
porekla i po tome kojećelije mogu od njih nastati, i to na
Embrionalne matične ćelije. One se koriste u laboratorijama kao sredstvo za istraživanje i bolje razumevanje prirode razvoja ćelija, ali se ne koriste u terapijske svrhe. One mogu podstaći razvoj najvećeg broja ćelija ljudskog tela; međutim, kad se završi njihovo sakupljanje, embrioni moraju biti uništeni. To pokreće veoma teška i bitna etička pitanja. Cryo-Save nije nikada bio, niti namerava da ikada bude, uključen u skladištenje ili ekspanziju embrionalnih matičnih ćelija.Odrasle (adultne) matične ćelije, Kao što i samo njihovo ime i kaže, nalaze se kod odraslih osoba, ali i kod dece. Odrasle matične ćelije se takođe nazivaju i „određene“ matične ćelije, jer imaju ograničeniji spektar specijalizovanih ćelija koje mogu da proizvedu. Tokom vremena, one, takođe, gube svoju vitalnost.

Prilika koja nam se pruža samo jednom u čitavom životu

Matične ćelije iz pupčane vrpce se sakupljaju u trenutku presecanja pupčanika koji vezuje majku i dete. Sakupljanje je lako, gotovo kroz svega nekoliko minuta, i potpuno je neškodljivo kako za majku tako i za novorođenče. Ono uopšte ne utiče na prirodni tok porođaja, i, u poređenju sa sakupljanjem matičnih ćelija iz koštane srži, nije potrebno koristiti nikakvu invazivnu proceduru.Nakon rođenja, kako rastemo i razvijamo se, grupe matičnih ćelija jednom prisutnih u pupčanoj vrpci, počinju da se menjaju. Stoga, sam porođaj je prilika koja nam se pruža samo jednom u čitavom našem životu da „požnjemo“ te jedinstvene i neponovljive ćelije. Zamrzavanjem, te ćelije bivaju čuvane za neke buduće upotrebe.

Čuvajte za život

Glavni argument za čuvanje matičnih ćelija u privatnim bankama (matičnih ) ćelija leži u tome što je donator taj koji zadržava nadzor nad uzorkom. To je prilika koja se pruža samo jednom u životu.
Drugi bitni razlozi za čuvanje matičnih ćelija u privatnim/porodičnim bankama ćelija su sledeći:

  • Jedna od ključnih prednosti činjenice da donator može da koristi svoj sopstveni uzorak, u slučaju da se za tim ukaže potreba, jeste ta što je uzorak autologni, a to znači da skoro da nema nikakvih rizika od odbacivanja.
  • Kod matičnih ćelija koje su čuvane u privatnoj banci takođe postoji 25% verovatnoće da će te ćelije savršeno odgovarati nastaloj potrebi i 50% verovatnoće da će moći prikladno da se koriste i za potrebe druge dece istih roditelja.

Lekarima koji se bave transplantacijom prihvatljivije su tzv. rođačke matične ćelije jer one izazivaju manje problema kao što je oboljenje „transplanta protiv domaćina“, što je često fatalna komplikacija prilikom transplantacije.

  • Matične ćelije iz krvi iz pučanika koje su čuvane u porodičnoj banci matičnih ćelija mogu biti adekvatnije i predstavljati jedan od načina lečenja roditelja, baka i deka, čak i rođaka, jer je biološko poklapanje izraženije među članovima porodice.

 

  • Porodice koje su sačuvale svoje matične ćelije će možda biti prve koje će iskoristiti sve dobre strane novih terapija matičnim ćelijama na polju regenerativne medicine, i to kod stanja oboljenja srca, dijabetesa, apopleksije (udara), povrede kičmenog stuba i oštećenja mozga.


POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.