Transplatacija hematopoetskih matičnih ćelija

0
219

Transplatacija hematopoetskih matičnih ćelija će postati standard u okviru brige za mnoge pacijente sa definisanim kongenitalnim ili stečenim poremećajima Hematopoetskog sistema ili hemosenzitivnog, radiosenzitivnog ili imunosenzitivnog maligniteta.

Upotreba hematopoetskih matičnih ćelija
matine_elijePrva globalna istraživanja o upotrebi Hematopoetskih transplantiranih ćelija (HSCT) pokazuje da je ova terapija postala prihvaćena širom sveta, ali da je skoncentrisana i da se sprovodi pre svega u bogatijim zemljama sveta. Istraživanje je objavljeno u novom 28. broju časopisa Američkog medicinskog udruženja. Ovo je prvi put da je trenutno stanje HSCT dokumentovano na globalnom nivou, kažu autori, na čelu sa Alojz Gratvohl, MD, sa Univerzitetske bolnice Bazel u Švajcarskoj. Ova informacija je vrlo potrebna za pravilno savetovanje pacijenata i zdravstvo planiranje, dodaju oni.

Najveći broj transplantacija obavljeno je u Evropi (24,216 transplantacija 48% ukupno). Sledeća je Amerika (17, 875 presađivanja, 36%), a zatim Azija (7,096; 14%) i istočni Mediteran i Afrika (1.230; 2%).

Matične ćelije se dobijaju iz koštane srži i iz periferne krvi kao i iz krvnih sudova i bili su prikupljene od samih pacijenata (Autolognih) u 57% slučajeva i iz genetski različitih individualnih (allogeneic) u 43% slučajeva. Većina autolognih transplantacija  sprovedena je u Americi i Evropi, dok su alogene transplantacije bili mnogo zastupljenije u Aziji, istočnom Mediteranu i Africi. HSCT možda predstavlja najefikasniju terapiju za pacijenta sa aplastic anemijom, talasemijom ili poblemima sa imunitetom, ali  još uvek sa ograničenim dejstvom. U takvim slučajevima, bez indukcije ili konsolidacije hemoterapija će biti potrebna, kao što bi bio slučaj kod pacijenata sa akutnom mieloid leukemije.

Ustanovljena je korelacija između HSCT stope i bruto nacionalnog dohotka po glavi stanovnika. Takođe postoji jaka korelacija između broja transplantacionih ekipa na raspolaganju i vladinih na zdravstvene zaštitu.

Transplantacija HSCT
Tokom poslednje 2 decenije HSCT je doživeo brzu ekspanziju u upotrebi i konstantnu evoluciju u tehnologiji indikacije. Trenutno su u razvoju nove indikacije. Više od 14 miliona donora širom sveta, doniralo je matične ćelije bolesnicima bez porodica. Novi sistem je proširio upotrebu HSCT, sa nižim intenitetom i kod starijih pacijenata.

Retrospektivna analiza pacijenata koji primaju alogene i autologne HSCT za 2006.-u  obuhvatila je 1327 centara u 71 zemlji učesnici na svetskoj mreži za transplantaciju krvi i srži. Regionalne oblasti su: (1) Amerika (odgovarajući Svetska zdravstvena organizacija Severne i JužneAmerike), (2) Azija (jugoistočna Azije i zapadni Pacifik, koja uključuje Australiju i Novi Zeland), (3) Evropa (uključuje Tursku i Izrael) i (4) istočni Mediteran i Afrika. Rezultati: bilo je 50 417 prvog HSCT-a, 21 516 alogene (43%) i 28 901 autologne (57%). Prosečna HSCT stopa varirala između regiona i zemalja od 48.5 (opseg, 2.5-505.4) u Americi, 184 (opseg, 0.6-488.5) u Aziji, 268.9 (opseg, 5.7-792.1) u Evropi, i 47.7 (opseg, 2.8 -95.3) u istočnom Mediteranu i Africi. HSCT nije bilo u zemljama sa manje od 300 000 stanovnika, u zemljama sa manje od 960 km2, i zemljama sa manje od US $ 680 bruto nacionalnog dohotka po glavi stanovnika.

Na osnovu ove studije zaključeno je, da se transplantacija matičnih hematopoetskih ćelija(HSCT) koristi za širok spektar indikacija u svetu.

Ovu retrospektivnu anketu je organizovala međunarodna mreža za transplantaciju krvi i srži putem osnivanja međunarodnih i regionalnih organizacija. Studija je odobrena od strane Etičkog odbora Univerziteta u Bazelu.

Brojne varijante bolesti leukemije, tumora, malignih oboljenja, oboljenja koštane srži i niza drugih teških bolesti su bile zastupljene kod učesnika u studiji.

Svi podaci su dobijeni iz obaveznog sistema izveštavanja inicijalne transplantacije podataka (australijskog “Transplant – Primalac koštane srži registra”, kanadske “Krv i srži Transplant grupe”, i Centra za međunarodne transplatacije krvi i srži) ili prikupljanjem posebnim istraživanjem podataka obrazaca iz pojedinih centara ili nacionalnog registra (azijske Atlantic Krv i srži Transplant grupa, Evropska grupa za krvi i srži Transplantacija, istočno mediteranske “krvi i srži Transplant grupe i Sociedade Brasileira de Transplante de Medula Ossea).


POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.