Vitalnost svakog dana

0
333

vitalnost-svakog-danaZdravlje i vitalnost u velikoj meri zavisi od vitamina minerala i oligoelemenata, koje čovek unosi u organizam a pored toga utiču na jačanju imuniteta, metabolitičke procese, krvne elemente, formiranje ćelijske membrane.U današnje vreme sve manje se konzumira kvalitetna hrana bogata vitaminima i mineralima.Nedostatak tih elemenata može dovesti do smanjenja fizičke i mentalne sposobnosti, kao i slabljenja organizma na infekcije.Minerali su neophodni za bolju apsorpciju vitamina  i smatra se u nedostatku pojedinih minerala vitamini su nedelotvorni.Za bolju apsorpciju minerali se vezuju za amino kiseline u digestivnom traktu, taj proces se naziva helacija (heliranje minerala).
Minerali su anorganske stvari koje čine 4-5% našeg organizma odnosno naše telesne težine, koji se nalaze u tkivima, skeletu.Učestvuju u izgradnji hemoglobina, hormona, enzima, kostiju i zuba, kiselosti i alkalnosti organizma.Minerale možemo podeliti u dve velike grupe:
*Makroelementi-minerali koji se nalaze u organizmu u većoj količini od više stotina mg do 1 g. to su Na, K, Ca, Cl, Mg, P,
*Minerali-elementi u tragovima u organizmu su potrebni u sasvi malim količinama, dok u većem obimu stvaraju toksičnost.
Minerali i elementi  u hrani su kao hemijski spojevi udruženi sa aminokiselinama i apsorbuju u probavnom sistemu sa višenamenske  funkcije i zadatke.Dnevna potrebna količina minerala povećava se prema potrebama telesnog i psihičkog opterećenja kao trudnoća, sport, bolest, stres, loša ishrana, uzimanje lekova.Minerali su elementi koje organizam ne može da proizvodi pa je neophodno da se unosi sa hranom.Višak minerala izbacuje se putem znoja, mokraće, stolice i drugih izlučevina.

Ključni minerali za naš razvoj

Najznačajniji minerali su Ca, Na, Fe, Cu, jod, F, Mg, Zn, Se, P, Sumpor. Mnogi minerali se vezuju za prevenciju raznih oboljenja naročito hronične i degenerativne bolesti. U organizmu se nalaze oko 60 vrsta minerala od kojih su 22 smatra se esencijalnim, dok su oko 15 minerala u tragovima ili mikrominerali.

Podela minerala:

I. grupa makroelementi: Ca, Na, K, Cl, P, Sumpor,
II. grupa mikroelementi: Fe, Cu, J, Mangan,Kobalt, Zn, Mo, Se, Fluor, Hrom,
III. grupa elementi prisutni u malim količinama- Ultramikroelementi sa nepoznatom ulogom:Al, Si, Bor, Ni, Ge, Va, kalaj, Li,

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.