Šećerac dobar i za srce

0
263

kukuruz-seceracKukuruz šećerac u poluzrelom stanju daje nežno, sočno i vrlo ukusno zrno, koje se upotrebljava za pripremu širokog spektra jela od supa do salata. Neke vrste se mogu jesti i sirove, dok druge treba prethodno kuvati. Osim skroba, šećerac sadrži i belančevine, zbog čega je vrlo zdrav.
Iako je siromašan lipidima, veoma je bogat vlaknima i B vitaminima, koji su malo prisutni u modernoj rafi nisanoj ishrani ljudi, a organizmu su potrebni zbog fi ziološke i neurološke ravnoteže, kao i zbog zdrave kože.
Zabluda je da kukuruz goji jer ima isti broj kalorija kao i jabuka, ali manje od četvrtine šećera. Antioksidativna aktivnost, koja pomaže u zaštiti organizma od raka i srčanih bolesti, povećava se kad kukuruz omekša, tako da kuvanje ne može da mu šteti. Kukuruz sadrži lutein i zeaksantin, dve fi tohemikalije koje čuvaju zdrav vid, a ima i korisna dijetalna vlakna, 3 grama po klipu. Kukuruz se razlikuje po boji u zavisnosti od sorte i regije na kojoj se uzgaja. Čak je i kukuruzna svila (posebno u našoj narodnoj medicini) poznata kao odličan diuretik, a pomaže kod bolesti urinarnog trakta, srčanih tegoba i reume.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.