Koju hranu da ponesete na put

0
269

koju-hranu-da-ponesete-na-putLeto i putovanja često su povezani s problemima organa za varenje i pokvarenom hranom. Ukoliko namirnice koje nosite na put ne čuvate kako treba, ugrozićete zdravlje, a i pokvarićete sebi letovanje.
Bakterije se najbrže razmnožavaju na temperaturi od 5 do 60 stepeni. Ukoliko krećete na put duži od dva sata, morate da imate mini-frižider sa sobom – napominje Milena Jovanović, lekar opšte prakse.
Šta ne treba nositi
Kuvanu hranu nosite sa sobom samo ukoliko morate, a nakon što otvorite flašicu soka, mleka ili jogurta, odmah je vratite u frižider.
– Ako nosite hranu na letovanje, imajte na umu da ona ne sme da stoji u frižideru duže od tri do četiri dana. Nemojte nositi lako kvarljive namirnice, mlečne proizvode i meso – kaže dr Jovanović.
Opasne konzerve
Posebnu pažnju treba da povedete o tome kada kupujete paštete i ribu u konzervi. Iako je hrana u konzervi sterilizovana, njeno konzumiranje može prouzrokovati trovanje botulinskim toksinom. Hranu iz konzervi ne treba da jedete ukoliko je poklopac nabubreo ili ako hrana ima sumnjiv miris.
Oprezno s jajima
Namirnice kojima se možete zaraziti salmonelom su jaja, pileće i mleveno meso, mleko i mlečni proizvodi. U mini-frižideru nemojte nositi čak ni namirnice u kojima ima neobrađenih jaja: majonez, kremovi, filovi i drugo.
– Ako nosite hranu na put, neka to budu instant kesice za supu jer je vrlo važno da tokom velikih vrućina i napora poput plivanja unosite dosta tečnosti. U bezbednu hranu spadaju i suhomesnati proizvodi u vakumiranoj ambalaži, testenine i sosevi iz kesice.
Lečenje
Prvi znaci trovanja su mučnina i jaki bolovi u stomaku, povraćanje, proliv i ponekad povišena temperatura. Prva stvar koju treba da preduzmete u takvoj situaciji jeste tzv. čajna dijeta. To znači da treba da izbacite mlečne proizvode i slatkiše iz ishrane, a da više jedete prepečeni hleb, supe i bareno povrće. Takođe, važno je da unosite dovoljno tečnosti, nezaslađenih čajeva i vodu. Dijareja narušava crevnu mikrofloru i dovodi do gubitka vode i elektrolita iz našeg organizma. Što duže traje, veće su šanse za dehidrataciju. Stoga se moraju piti čajevi koji leče i koji mogu da nadoknade izgubljenu tečnost. Najviše pomažu čajevi od hrastove kore i kupinovog lista. Prva dva do tri dana pije se samo čaj, a zatim se uvodi laka hrana.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.